Európa legszebb fürdői top10 Hévízi tófürdő Széchenyi fürdő TV2 Mokka Kassay Tamás

Hévíz városa ma ünnepli a születésnapját

by Kassay Tamás

Hévíz település Hévízszentandrás és Egregy községek egyesítéséből, 1946-ban jött létre, 1992. május 1-jén pedig városi címet kapott, tehát:

Hévíz városa 2023. május 1-jén ünnepli 31. születésnapját.

Hévíz város nemzetközi hírű nevezetessége az Európában egyedülálló, természetes tőzegmedrű melegvizű tava. A tó népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy Hévíz sok-sok éve Magyarország egyik első számú turisztikai célpontja. Magyarok számára is különleges élményt kínál a már több mint 1 évtizede minden tavasszal megrendezésre kerülő Boldog Békeidők programsorozat és látványos felvonulás.

A napjainkra már több mint 200 éves fürdős múltra visszatekintő gyógyhelyet évente több százezer turista keresi fel. A nemzetközi vendégforgalom további növekedését segítheti, hogy a közeli Sármellék Balaton Aiport Magyarország második legnagyobb repülőtere (a kifutópálya hossza alapján), és nagyobb gépek fogadására is alkalmas.

Hévíz történelme fürdős szempontból

Hévíz már a történelem előtti korokban is fürdőhelyként volt számon tartva. A Hévízi-tó gyógyító hatása már – valószínűleg – a rómaiak által is ismert volt, erre utalnak a búvárok által az 1980-as évek elején a tóból gyűjtött pénzérmék és a tó környékén talált oltárkő. A népvándorláskori leletek alapján történészek azt állapították meg, hogy a Hévíz környékén megforduló germán és szláv népesség is fürdőhelyként használta a tavat.

Hévíz első írásos említése 1328-ból való, amikor egy oklevélben „locus vulgarites Hewyz dictus”-ként említik a települést. Az első tanulmány a Hévízi-tóról Szlávy Ferenc tollából, 1769-ben jelent meg.

Hévízi Tófürdő Festetics Fürdőház terápiás részleg kinyitott kezelések Kinesio Lab

A fürdő létrehozásában/kialakulásában fontos szerepet játszottak a Festeticsek, akiknek a birtokába a 18. század közepén került a forrás és környéke. A hévízi fürdőélet felvirágozása elsősorban gróf Festetics Györgynek köszönhető, aki céltudatosan építette ki a fürdőtelepet. A különböző egészség- és gyógyszolgáltatásokat nyújtó fürdőház őrzi a család emlékét, így neve nem más, mint Festetics Fürdőház.

A Hévízi-tó gyógyhatású vize

A hévízi gyógyvíz összetétele bizonyítottan gyulladás- és fájdalomcsillapító hatású. Ami pedig egyedülálló, hogy a vízmélység miatt a vízben való úszás/lebegés során az izomzat teljesen el tud lazulni, az ízületeket tökéletesen lehet tehermentesíteni.

A tó vize gáznemű anyagokban gazdag: tartalmaz, kénhidrogént, szénsavat, metánt és rádiumgázokat. Fürdőzés közben gázbuborékok tapadnak a bőrre, majd azon keresztül felszívódva fejtik ki jótékony hatásukat. A vízből elillanó gázok pedig belégzéssel, a tüdőn keresztül jutnak a szervezetbe. A feltörő kén és rádiumemanáció elősegítik sejtek regenerálódását, egyes belső elválasztású mirigyek működését, immunanyagok termelését, fontos szerepük van a gyógyításban.

A hévízi tóban a legtöbb gyógyvizes fürdővel ellentétben állva, függőleges helyzetben fürdenek. Így a mélyen elmerülő lábakra nagyobb nyomás nehezedik, mint a feljebb lévő testrészekre, mely előnyt jelent a vérkeringés számára: ugyanis az alsó végtagok ereiből a víz nyomása a szív felé hajt.

Érdekelnek a fürdők, strandok, uszodák? Akkor szeretettel vár a Fürdős csoport, csatlakozz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben