A vízpart közkincs: minden strand ingyenessé válik egy új törvény szerint

by Polisor Bettina

Új törvényt fogadott el a horvát országgyűlés, ami a tengerpartok gazdasági hasznosításának részleteit tartalmazza. Ezentúl nem lesz egyszerű dolga azoknak, akik a tengerparton szeretnének építkezni, és jó hír, hogy valamennyi horvát strand használata mostantól mindenki számára ingyenessé válik – írja a Világgazdaság a horvát Poslovni Dnevnik hírportálra hivatkozva.

Horvátország alkotmányban rögzíti, hogy a tengerpart közkincs, amit mindenki szabadon használhat

Tekintve az alkotmányos szabályozást, régóta vita tárgyát képezik a fizetős strandok Horvátországban, viszont mivel az alaptörvényen kívül más részletszabályozás nem tért ki az ingyenesség kérdésére, alkotmánysértésért pedig nem szabhatnak ki bírságot az illetékes szervek, így egészen mostanáig tisztázatlan volt a strandok helyzete. Most viszont megoldódni látszik a kérdés, hiszen egy nemrégiben elfogadásra került új törvény kifejezetten megtiltja, hogy a strandok használatáért bárki pénzt kérhessen Horvátország területén.

Horvátország ingyenes strand

A új törvény nem csak az ingyenes strandhasználatra tér ki részletesen

Ezentúl a tengerparti árusok, kávézók, éttermek, napágy- vagy egyéb eszközkölcsönzők kizárólag koncessziós engedély birtokában folytathatják tevékenységüket. A koncessziós engedélyért a helyi önkormányzatokhoz kell fordulni, amit az önkormányzatok díj ellenében és 5 éves időtartamra állítanak ki, a koncesszió tulajdonosának pedig garantálnia kell a tengerhez való díjmentes hozzáférést. Kivételt képeznek ez alól

  • a már működő kikötők
  • a hajógyárak
  • a sólepárlók

az ő koncessziójuk ugyanis korlátlan ideig érvényes. A strandok meghatározását illetően is vannak újítások, a tengeri strandokat immár nyilvános, természetes és szervezett, valamint speciális célú strandokra osztják, így megszűnik a szállodai strand kategória – ehhez kapcsolódik az az újítás is, hogy a tengerparti szállodáknak a jövőben szintén meg kell fizetniük a koncessziós díjakat abban az esetben, ha vízparton létesített teraszokat kívánnak működtetni.

A törvény megerősíti a közvetlen tengerparti építkezés tilalmát is

A törvény kitér arra is, hogy a tenger dagálykori vízszintjétől számított 6 méteren belül tilos építkezni – ez alól a történelmi épületek, és a vízi közlekedéshez valamint a halászathoz szükséges kikötők képeznek kivételt. Fontos fejlemény, hogy az új szabályozás bevezeti a környezeti kár fogalmát és az érte való felelősséget is rögzíti.

Bevezetésre került még az egységes kikötői tarifa is, valamint kitér rá az új szabályozás, hogy a közforgalom számára nyitott kikötőkben a rend betartását kikötőőrök felügyelik majd, a természetvédelmi területeken a tengeri vagyon felügyeletét pedig a természetvédelmi területek őrei látják el.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben