Gyulai Várfürdő rezsi emelkedő energiaárak bezárás

Magas infláció, csökkenő vendégszám a fürdőkben

by Kassay Tamás

A koronavírus, majd az energiakrízis után idén a magas infláció nehezítheti a fürdők helyzetét Magyarországon – nyilatkozta Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója a Trend FM-nek.

2022-ben 547 ezer vendéget fogadott a Gyulai Várfürdő, amely több mint 10 százalékkal maradt el a járvány előtti szinttől. Ezzel együtt a tavalyi év is nyereséges lett, de normális szintnek a 600 ezer feletti vendégszám lenne tekinthető.

Az emberek vásárlóereje csökken, a fürdők kénytelenek megemelni az áraikat, ez pedig a vendégek egy részének lemorzsolódásával jár. Vannak, akik a 20-30%-kal magasabb jegyárakat nem fizetik meg. Idő kell ahhoz, hogy az emberek bére felzárkózzon az eddig tapasztalt általános áremelkedéshez és ismét növekvő pályára álljon a fogyasztás, valamint a vendégszám.

Sok fürdőben minimálbért, illetve garantált bérminimumot keres a dolgozók többsége, így az ő kötelezően megemelendő bérük az egyik növekvő költségelem a drasztikusan elszabaduló energiaárak mellett.

Ahogy sok másik fürdőben, úgy Gyulán is az energiahatékonysági beruházásokon volt a fókusz 2022-ben. Kun Miklós igazgató az idei várakozásokról is beszélt, a riporter Imre Lőrinc.

A Trend FM interjú ide kattintva hallgatható meg.

Spabook vélemény: Szomorú helyzet az, hogy rendkívül alacsony béreket keresnek nagyon sokan – a fürdőkben is. Könnyen belátható, hogy ők például nem tudnak ellátogatni más fürdőkbe sem pihenni, sem pedig tapasztalatot szerezni. Ami nagyon szomorú.

Az áramelések abszolút indokoltak, de jól láthatóan az emberek egyre jobban megnézik, mire szánnak pénzt és mire nem.

Szerintem érdemes lenne alacsony árú alapszolgáltatásokat (rövidebb tartózkodás, alap zóna, stb) bevezetni, amivel a kevésbé tehetős emberek sem esnek ki vendégként, ugyanakkor emelt szintű szolgáltatások bevezetésével a tehetősebbektől plusz bevételt lehetne termelni.

Muszáj több lábra állni és innovatív lépéseket tenni, mert pusztán a vendégszám és jegyárak szorzata a fürdők többségében el fog érni egy felső limitet és nem fog kijönni a matek. Mint mondjuk az Operaházban, ahol fix az ülőhelyek száma, de a színpadon nemzetközi sztároknak kell állni, nemzetközi gázsival. Fix székből csak csillagászati jegyárakkal lehet ezt kitermelni. Lehet viszont a jegyárakon túl extra szolgáltatásokat bevezetni mint előadás előtt vacsora, VIP találkozó, autogram kérés 10 percben, stb. Ezek mind többlet árbevételt generálnak. A fürdők esetében is az innovatív megoldások tudják fenntarthatóvá tenni a működést.

Lumina Park Palatinus BGYH
Lumina Park

Legjobb fürdős innováció az utóbbi években egyébként a BGYH féle Palatinus-on megvalósított Lumina Park karácsonyi fényjátéka, vagy művészeti kiállítása, vagy micsodája, na az zseniális volt és hatalmas sikert is aratott.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben