Király fürdő felújítás

Friss képeken a Király fürdő, a felújítás talán újraindulhat

by Kassay Tamás

A Király Gyógyfürdő jelen állapotáról és a felújítási tervekről adott ma tájékoztatást Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzatának polgármestere, egyben a Király Gyógyfürdő felújításáért felelős főpolgármesteri biztos, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. és a 3H Építésziroda.

A közel 500 éves Király fürdőt utoljára 70 évvel ezelőtt újították fel, 2018-ig ideiglenesen meghosszabbított engedélyekkel, 2018 és 2020 között pedig szóbeli megállapodás alapján működött. Az üzemeltető BGYH Zrt. pályázatot írt ki a felújítás megtervezésére, de a járvány mindent keresztbe húzott.

Hol tart a Király Gyógyfürdő rekonstrukciója?

Jogi helyzetét tekintve a Király Gyógyfürdő 100 % állami tulajdon, a fürdőt magában foglaló ingatlan a magyar állam tulajdonában áll, amelyen a Fővárosi Önkormányzatnak az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett ingyenes használati joga van. A fürdő üzemeltetését a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. végzi üzemeltetési szerződés keretében. A fürdő azonban 2020 márciusa óta zárva tart, figyelemmel arra, hogy annak teljes műszaki felújítása szükséges ahhoz, hogy a történelmi múltjához méltó, a jogszabályi követelményeket teljesítő, a vendégek elvárásainak megfelelő módon tudjon működni

– mondta el bevezetőként Borosné Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója.

Már 2019-ben készültek tervek a Király fürdő rekonstrukciójára

A Király fürdő felújításának folyamata viszont megszakadt a járvány miatt. Az akkori nagyszabású elképzelésekhez képest most az eredeti funkciót és az építészeti örökséget szem előtt tartva alakították ki az új koncepciót. A legfőbb cél az értékőrzés, hogy a fokozottan védett épület mint helyi érték és a fürdő, az egykori fürdőkultúra megmaradjon.

Budapest olyan értéke a Király fürdő, amelynek megőrzését minden érintett kiemelt feladatként kezeli, így a Főváros és a II. Kerületi Önkormányzat, valamint a BGYH is. A fürdő felújításáért felelős főpolgármesteri biztosként felvettem a kapcsolatot a tulajdonos Magyar Állammal és a Gül Baba Alapítvánnyal is annak érdekében, hogy a felújítás ügye mellé partnereket találjunk. Az egyeztetések elkezdődtek, valamennyi fél célja a fürdő felújítása. Reményeink szerint az egyeztetések és az összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.

– jelentette be Őrsi Gergely, a II. Kerület polgármestere, egyben a Király Gyógyfürdő felújításáért felelős főpolgármesteri biztos.

A Király Gyógyfürdő története a török hódoltság korától kezdődik

1565 óta áll ezen a helyen a Király fürdő, és körbenézve ma is ugyanazokat a köveket látjuk. Mai állapotában három meghatározó kor – a török, a barokk és a klasszicista – jellemzi a fürdőt, amelyhez a jelenlegi épületegyüttest bővítő új funkciókat és kortárs kiegészítéseket terveztünk három funkcionális elrendezést bemutató változatban. A felújításban a kihívást az jelenti, hogyan lehet hangulatában egységesíteni az eltérő korok lenyomatait, a kortárs kiegészítések hogyan illeszthetők ebbe a miliőbe. A műemlékileg kevésbé értékes, illetve értéktelen épületrészek eltávolításával elsősorban a török fürdőrészt erősítettük mind tériségében, mind megjelenésében – foglalta össze a tervezés fő szempontjait Gunther Zsolt, a 3H Építésziroda vezető tervezője.

Fontosnak tartottuk a klasszicista udvar megtartása mellett a volt gazdasági udvar felértékelését. Az udvar szintjének süllyesztésével fogadóudvart alakítunk itt ki, ami a fürdő fő megközelítéséül szolgál. A hangsúly a török rész teljességén, a korábban elbontott előcsarnoki rész pótlásán van. Ez a barokk udvar lefedésével biztosítható, mellyel növeljük a földszinti török fürdő hideg pihenőrészének területét, míg a török fürdő boltozatos előtere fölötti értéktelen emeletráépítés elbontásával kiszabadítjuk és a belső térből is láthatóvá tesszük a török kori kupolákat.

– mondta Gunther Zsolt építész.

Spabook vélemény: A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján egyelőre egyeztetések kezdődtek a finanszírozás formájáról, és ha ebben sikerül partnereket találni, valamint megállapodni, akkor indulhat a nagyközönség számára is látványos munka. Jelen állás szerint biztosnak mondhatjuk, hogy a Rác-fürdő lesz az első, amelyik majd újranyit és ezután következik majd a Király fürdő. Azt nem lehet kizárni, hogy esetleg már párhuzamosan is történhetnek majd munkálatok, de a sorrend az eddigiek alapján nem kétséges.

A fürdők világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben