A Letenyei fürdő sorozatban 3. éve marad zárva

by Kassay Tamás

A Zala Megyei Hírportál számolt be a Letenyei fürdő kálváriájáról, ami több éve kezdőtött. Sajnos, 2022-ben sem nyitja meg medencéit a látogatók számára.

A Letenyei fürdő 2003-ban épült, nagymedence, gyermekmedence, ülőmedence és tanmedence is található a területén. Jellegéből adódóan ez egy szezonálisan, kizárólag nyáron nyitva tartó létesítmény.

Legelőször 2018-ban azért maradt zárva, mert az előző télen jelentős mértékben károsodtak a medencék. 2020-ban és 2021-ben a járványügyi korlátozások, illetve a megcsappanó vendégszám miatt nem nyitott ki, 2022-ben pedig a helyi képviselő-testület úgy határozott, hogy továbbra sem nyitják meg. Ennek oka az, hogy az eladott bérletek száma alapján az üzemeltetés biztosan veszteséges lenne, valamint a kapcsolódó kemping is jelentős átalakításokra szorulna, hogy megfeleljen az uniós jogszabályoknak.

A testület arról is határozott, hogy a strand- és termálfürdőt értékesíti, vagy hosszú távú bérletbe adja. Jelenleg az önkormányzat cége, az ÉKKÖV Kft. üzemelteti, ami a zárva tartás ellenére is évente 2,5-5 millió forint közötti összeget emészt fel az alapvető karbantartási feladatokra. Idén ráadásul az egyik mélykútszivattyú is elromlott, amit meg kell javítani, mert a működtetéshez nélkülözhetetlen.

Farkas Szilárd a lapnak azt mondta, hogy a lakosság részéről gyakran éles kritika fogalmazódik meg az önkormányzat felé a fürdő miatt, de megvizsgálták a nyitva tartással töltött időszakokat és kiderült, hogy az eladott bérleteket és jegyeket csak csekély számban vásárolták a helyiek. Továbbra is nagyon bíznak abban, hogy előbb-utóbb újra megnyithatják a fürdőt, ehhez keresik a pályázati lehetőségeket is.

A Letenyei Strand és Termálfürdő dióhéjban

Letenyei strand és termálfürdő zárva
A fürdők iránt érdeklődő Olvasókat szeretettel várja a Gyógyfürdők FB csoport. Fotó: letenye.hu

A Szapáry-kastély ősparkja mellett található a Letenyei Strand és Termálfürdő. A 3 hektárnyi zöldterületen a medencék mellett röplabda és strandfoci pálya, valamint egy kemping is található.

Az 50 °C-os kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos termálvízre épült fel a 33 m x 20 m-es nagymedence, a kör alakú, UV szűrős napvitorlákkal, árnyékolókkal ellátott gyermekmedence, és a napvitorlákkal védett ülőmedence, valamint a tanmedence.

A nagymedence vize 28 °C-os, a gyermek – és a tanmedence 32, az ülőmedence pedig 34 °C-os vízzel várta a fürdőzés kedvelőit. A medencéket a legkorszerűbb eljárással fertőtlenítették.

A határmenti elhelyezkedés miatt a hazai mellett horvát, osztrák és szlovén vendégeket is vártak.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben