Öltönyös és kosztümös emberek lepték el az egri Török Fürdőt a Magyar Fürdőszövetség 2024-es közgyűlésén

by Kassay Tamás

A Magyar Fürdőszövetség tavaszi rendes közgyűlését Egerben rendezték meg május 7-én és 8-án. A kétnapos ülést Kántás Zoltán a Fürdőszövetség elnöke nyitotta meg. 235 regisztrált vendég és 25 kiállító érkezett a rendezvényre, amely ezzel új rekordot ért el. Az eseményen a Spabook alapítója, Kassay Tamás is rész vett.

Megnyitó beszédet tartott még H Horváth Orsolya az MTÜ főtanácsadója. Beszédében kiemelte, hogy a vidéki vendégéjszakák kétharmada fürdővárosokhoz kötődik, így egyértelmű, hogy a fürdők multiplikátor hatással bírnak és stabil, megbízható munkahelyként szolgálnak.

Az MTÜ fókuszában a proaktív vendégforgalom növelése kerül és kampányt indítanak a fürdők, wellness úti célok népszerűsítésére. Külön célozni fogják a belföldi turistákat, illetve a szenior, gyógyturizmusra vágyó németeket és a családosan utazó cseh, illetve lengyel vendégeket.

Az esemény során hazánk fürdővezetői és vezető szakemberei bejárták az egri fürdőt is.

A Fürdőszövetség 2024-es tavaszi rendes közgyűlésének előadásai

Szántó Krisztina NTAK programigazgatója a Fürdők kapcsolódása és adatszolgáltatása az NTAK rendszerbe címmel beszél az NTAK hasznosságáról, az eddig összegyűlt adatokról

Az előadásból kiderült, hogy az NTAK-ban regisztrált fürdők 40%-a olyan térségben található, amely nem része a MTÜ által kijelölt kiemelt turisztikai térségek valamelyikének.

Érdekesség, hogy a rendszerből kinyerhető a fürdőterület és a zöldterület aránya, amely átlagosan 38-62%.

A fürdőüzemeltetés várható változásai az új jogszabályok fényében című, sokak által leginkább vár előadást Dr. Gere Dóra vízhigiénés szakértő, tartotta a Nemzeti Népegészségügyi Központ képviseletében. Elmondta, hogy az utóbbi néhány évben rendkívül népszerűvé vált dézsafürdős, jacuzzis vendégházak, apartmanok esetében a jogszabályokat szó szerint értve ezen medencék is közfürdőnek számítanak és elismerte, hogy ez a jogszabály ebben a relációban nem életszerű, nem lehet azonos elbírálásban kezelni az apartmanokat és az aquaparkokat. Erről adtak ki állásfoglalást is, de továbbra is sok félreértés kering még a témával kapcsolatban.

A kockázat alapján mindenkire arányos követelmények vonatkoznak mostantól. A jogszabály hatálya kiterjed a közhasználatú fürdőkre és üzemeltetőikre, a szaunákra, gőzfürdőkre és üzemeltetőikre, a magánfürdők esetében csak a vízzel érintkező anyagokat szabályozza, de nem terjed ki a kizárólag halterápiás szolgáltatásokra, a mesterséges fürdőtavakra, valamint a természetes fürdővizekre (ezekre külön jogszabály van).

Tovább finomították továbbá a fürdők típus szerinti besorolását, tevékenységi besorolásuk és kockázataik szerint.

A Hogyan szervezzünk belső képzést munkatársainknak? Avagy a munkáltató által szervezett képzésekre vonatkozó jogszabályi kötelezettségek című előadást Bertalan Tamás, az Observans Képzési Szolgáltató Kft ügyvezetője tartotta.

Nagy érdeklődésnek örvendett a Z Generáció – Fürdőkultúra újragondolva című előadás, amelyet Dr. Szalók Csilla PhD turizmus-vendéglátás intézetvezető, Budapesti Gazdasági Egyetemtől prezentált. Az Egyetem kutatásából kiderült, hogy a fiatalok mindennél fontosabbnák tartják a dizájnt, és hangsúlyt kell fektetni a vizuális megjelenésre.

Szakmai szempontból hasznos témákat érintett A nagy kísérlet. Avagy a 25/2023. (XII. 13.) EM rendelet a víziközmű ágazat szemüvegén keresztül című téma Fürjes József, a Vízügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke előadásában.

A Fürdő Szövetség közgyűlésének második napján: Szakbizottsági Ülések

Május 8-án rendezték meg a szakbizottsági üléseket, és közgyűlési beszámolókat, tagfelvételt, ezek során számos fontos napirendi pont került megvitatásra. Az események reggel 9 órakor vették kezdetüket a szakbizottsági ülésekkel, majd 10 órától folyatódtak a jegyzőkönyvvezető, jegyzőkönyv hitelesítők és a napirend elfogadásával.

Ezt követően, 10:20-tól délután 1 óráig a napirendek részletes megtárgyalása és az új belépők felvétele zajlik. Az alábbi napirendi javaslatok mentén:

  1. Tájékoztató a Legutóbbi Fontos Eseményekről: Kántás Zoltán elnök tartott beszámolót, amely során áttekintést nyújtott a legutóbbi közgyűlés óta történt jelentős eseményekről.
  2. Döntés a Magyar Fürdőszövetség 2023. Évi Beszámolójáról: Balogh Zoltán főtitkár prezentálta a Magyar Fürdőszövetség 2023. évi egyszerűsített éves beszámolóját és közhasznúsági mellékletét, amelyek elfogadásra kerültek.
  3. Tagdíjemelés: Balogh Zoltán főtitkár ismertette a tagdíj emelésére vonatkozó javaslatot, amelyről döntés született.
  4. Tagfelvétel: Szintén Balogh Zoltán főtitkár mutatta be a tagfelvétellel kapcsolatos kérdéseket, amelyekről szintén döntés született.
  5. Szakbizottsági Elnökök Beszámolója: A szakbizottsági elnökök tájékoztatást adtak a megalakulásról és az eddigi tevékenységekről.

A Magyar Fürdőszövetség féléves rendes közgyűlése tehát számos döntést hozott a szervezet jövőjével kapcsolatban. A részletes beszámolók és döntések alapján a szervezet újabb lépéseket tehet a céljai elérésée érdekében.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben