mallorca strand lezárás tüntetés

Így menekültek a turisták Mallorca népszerű strandjáról

by Polisor Bettina

A neves spanyol üdülőhelyen, Mallorca szigetén strandoló turistákat inzultált több száz helybéli aktivista, akik egy része elfoglalta Mallorca egyik népszerű strandját. Az aktivisták közül többen „Minden turista szemétláda” feliratú pólót viseltek, ezzel is kifejezve tiltakozásukat a turizmus nem kívánt hatásai ellen. A helyzet odáig fajult, hogy a rendőrség beavatkozására volt szükség.

Naponta több, mint 4000 turista keresi fel Mallorca festői szépségű strandját

Az aktivisták akciójára még június 16-án került sor a sziget déli részén található, a fürdőzők valamint a fotósok körében is népszerű Caló d’es Moro strandon.

A strand bejáratánál a szervezők több angol nyelvű tájékoztatót helyeztek el, hogy a strandra igyekvő turisták megértsék, mi történik ott.

A tájékoztatókban többek közt az állt, hogy a partra látogatók túlzott száma miatt a lakosok kirekesztve érzik magukat erről a helyről. A X-re felkerült a tüntetésen készült videó is, ami itt tekinthető meg:

A strandra érkező turistákat hatalmas méretű transzparensek fogadták, amiken a #OcupemLesNostresPlatges („Foglaljuk el a strandjainkat„) vagy az „Elég volt” feliratok álltak. Caló d’es Moro partján naponta akár 4000 turista is megfordul, de a legnagyobb probléma, hogy szinte valamennyien autóval keresik fel a lenyűgözően szép strandot, és a mellette található fel Cala de s’Almunia öblöt.

„A múltban megengedtük, hogy a turisták elfoglalják a strandjainkat. Most a turisták pontosan azt tapasztalják meg, amit mi húsz évvel ezelőtt: egyszerűen nem találnak szabad helyet. Ahogy mi, helyiek sem találtunk gyakran.”

– magyarázta Amadeu Corbera aktivista

Mallorca strandján a rendőrség vetett véget a tüntetésnek

A tüntetők a tengerparton állva tapsoltak, miközben végignézték, ahogy a partra aznap érkezett turisták összepakolják a csomagjaikat, és sietve elhagyják a helyszínt. A megmozdulásnak végül a rendőrség vetett véget, amikor a strandolók és a tüntetők közé állva felszólították az aktivistákat, hogy vegyék le a transzparenseket és állítsák le a tüntetést.

„Visszavettük a Caló d’es Moro-t, csodálatos volt. Most arra kérünk benneteket, hogy segítsetek nekünk visszavenni Mallorca összes strandját. Láthatóvá kell tenni a lakosok helyzetét a nyári szezonban, és emlékeztetni a politikusokat arra, hogy elkötelezettségük a sziget polgárai, és nem csak a látogatók iránt van.”

– hangoztatták a tüntetés szervezői

A nyári szezon berobbanásával további tüntetések várhatóak, július 21-re minden eddiginél nagyobb tiltakozást szerveznek az elégedetlen helyiek Mallorán.

A Baleár-szigeteken zajló összehangolt akció célja, hogy az illetékesek nagyobb figyelmet fordítsanak a tömegturizmus okozta kihívásokra, és olyan fenntartható megoldásokért szálljanak harcba, amelyek védik a lakosokat és a környezetet egyaránt.

A Caterva nevű antikapitalista csoport aktivistái már tavaly is egyedülálló módon próbálják felhívni a figyelmet az egyik legnépszerűbb európai úti célt, Mallorcát érintő környezetvédelmi problémákra, erről bővebben az alábbi cikkben olvashatsz:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben