Amszterdam bikini nem kötelező fedetlen mell

Mostantól nem kötelező a bikinifelső Amszterdam uszodáiban sem

by Kassay Tamás

Barcelona, Berlin és a kanadai Edmonton után a hollandiai Amszterdamban sem kötelező a bikinifelső viselése, mindenki számára engedélyezett a félmeztelen úszás és a napozás Amszterdam uszodáinak medencéiben, valamint mindenütt, ahol az úszás és a fürdőzés megengedett – írta az NL Times holland hírportál.

A topless úszás minden nyilvános helyen megengedett, ahol úszni lehet.

Májusban Ilana Rooderkerk városi tanácsnok arra szólította fel az amszterdami városvezetést, hogy követve Berlin példáját, szüntesse meg a bikinifelső kötelező viselését a nyilvános fürdőhelyeken.

Sofyan Mbarki Amszterdam város gazdasági ügyekért valamint sportért és a munkaerőpiaci integrációért felelős polgármester-helyettese azt ígérte, hogy megvizsgálja a vonatkozó jogszabályokat. Mbarki október 4-én jelentette be, hogy a bikinifelső nélküli úszás és napozás engedélyezéséhez nincs szükség jogszabályi módosításra.

„Lehetséges volt, így most is lehetséges, hogy a nők felső nélkül úszhassanak Amszterdam medencéiben. […] Amszterdam tehát az egész Hollandiában érvényes szabályt követi.

– fogalmazott Mbarki.

A polgármester-helyettes hozzátette: felhívták az uszodák vezetőségének figyelmét az érvényes jogszabályra és emlékeztették őket arra hogy a bikinifelső viselése október 4-től nem tehető kötelezővé.

Az elmúlt években a nők több európai városban is kiálltak a félmeztelen úszáshoz és napozáshoz való jogukért. Az NL Times felidézte, hogy a nyolcvanas évek Hollandiájában még teljesen természetes volt, hogy a nők félmeztelenül úsztak. Ez a szokás azonban a társadalmi normák változásával háttérbe szorult. Sofyan Mbarki közölte még: továbbra sem valószínű, hogy a városi uszodákban a nők bikinifelsők nélkül úsznak majd. Az uszodák és fürdőhelyek látogatói megosztottak e kérdésben – írta a holland lap.

Emberi jogi kérdés a fedetlen mellekhez való jog

Nem Berlin az egyetlen város, amelyben állampolgári bejelentés alapján kimondták, hogy jogellenes a bikinifelső kötelezettségének előírása az uszodákban. Barcelonában a Mugrons Lliures „mellbimbó felszabadítók” csoportja már sikeresen lépett fel az uszodákban érvényes ruházati előírásokkal szemben, amely a csoport szerint diszkriminatív és ezért törvényellenes.

A barcelonai városi tanács 2019 nyarán megállapodott a csoporttal. Azóta pénzbírsággal sújtható az az uszoda, amelyik arra próbálja kötelezni a női vendégeiket, hogy vegyenek fel bikinifelsőt, vagy a melleket eltakaró egyrészes fürdőruhát

A kanadai Edmonton városában tavaly június óta ugyancsak senkinek sem kötelező a nyilvános uszodákban a bikinifelső viselete, azután, hogy a férfiak és a nők eltérő bánásmódjával kapcsolatban a helyiek panaszt nyújtottak be.

Tavaly februárban a város nyilatkozatában elismerte, hogy egyesek számára kellemetlennek bizonyulhat az új szabályok, mindazonáltal szükségesnek tartja a változtatást, mivel nem szabad megkülönböztetést tenni a nem alapján.

Ez emberi jogi kérdés, és kötelességünk minden személyt egyenlő bánásmódban részesíteni, amikor a városi medencéket látogatják meg.

– döntött Edmonton városi tanácsa.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben