strand muszlim nőknek Adria

Muszlim nők számára nyílt strand az Adrián

by Polisor Bettina

Montenegró legdélebbi városában, Ulcinjban megnyílt az Adriai-tenger partján az első olyan strandszakasz, amely kizárólag fejkendőt viselő nők számára elérhető – írja a Kleine Zeitung.

A montenegrói Ulcinj városában Hijab Beach néven megnyílt strandot kizárólag hidzsábot, vagy burkinit viselő nők számára tartják fenn

A területet a Velika Plaža (Nagystrand) „Gyöngystrand” nevű szakaszán alakították ki. A Hijab Beach-en egy nádból készült paraván mögötti mintegy 20 napozóágyat kizárólag a muszlim nők számára tartják fenn. Fejkendő vagy burkini nélküli fürdőzők és férfiak az elkerített részre nem léphetnek be.

A muszlim nőknek szabadon és a kíváncsi tekintetektől védve kell mozogniuk, és a lehető legjobban kell élvezniük a strandon való tartózkodást, ezért a strand üzemeltetői nagy hangsúlyt fektetnek a kényelemre és a magánélet védelmére Emellett egyértelmű céljuk az is, hogy elősegítsék a kulturális szokások tiszteletben tartását, hiszen – mint mondják – minden vallási közösséget megillet, hogy zavartalanul élvezhesse a nyaralást.

Egy öböl az Adrián kizárólag nők számára

A kifejezetten muszlim nők számára kialakított strandok nem újdonságok, de az ulcinji Hijab Beach az első ilyen jellegű strand az Adriai-tenger partján. Viszont egy másik, az úgynevezett „Ženska plaža” – női strand, más néven „Ladies Beach Dada” – már évek óta létezik Ulcinjban. Ez a Mala és Velika plaža közötti festői öböl kizárólag nők számára van fenntartva, vallási hovatartozástól függetlenül – fejkendő vagy burkini viselése sem kötelező.

A nők számára fenntartott öbölbe egy szigorúan őrzött kapun keresztül juthatnak be a strandoló hölgyek, akik számos portálon számoltak már be a zavartalan és nyugodt légkörről, valamint az öböl vizének gyógyító hatásáról. Ennek oka, hogy a területen számos kénes vízforrás található a tenger közelében – az öböl egyik barlangjában például ásványi iszapból is készíthetnek természetes bőrradírt és pakolást az oda látogató hölgyek.

@pearl.beach.1.ulc

Welcome to pearl beach 1! Tomorrow we open our section for women only. Enjoy 🙏🏼😍☀️

♬ Get Ready – SUPER-Hi & NEEKA

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben