60 fokos termálvíz tört fel a magyar határ közelében: így új pihenő központ jöhet létre

by Kassay Tamás

A szerbiai szenttamási Elan Hotel felújítása termálvizes kút fúrásával kezdődött 2023 augusztusában. A szálloda közelében hétfőn termálvíz tört felszínre. Az első eredmények biztatók, ugyanis az 1200 mélyen lévő és mintegy 60 Celsius-fokos forrásból percenként 500 liter érkezik a felszínre – írja a MagyarSzó.

Szenttamás kültéri és fedett uszodát kaphat

 Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere és Nagy Sándor beruházó, a hotel új tulajdonosa azt közölték, hogy megkezdődhet a tervek kidolgozása, az épület teljes körű felújítása és az uszodakomplexum építése.

Régi álmunk, hogy a község területén valamiképp kihasználjuk a nagy lehetőségeket rejtő termálforrásokat, most végre lehetőség adódott, hogy meglássuk, hogyan is néz ki mindez. Az előző időszakban beszéltünk arról, hogy a termálkútnak köszönhetően újra működni fog a hotel, és Szenttamás is bekerül az ország gyógyfürdővel rendelkező városai közé. Örülük annak, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk mindehhez, és remélem, hamarosan hozzálátunk az épület tervezéséhez. A szálloda tulajdonosa szerint folynak a megbeszélések a tervezőcégekkel a műszaki dokumentáció elkészítéséről, ezután az önkormányzat köteles lesz a törvénynek megfelelően engedélyt adni az építkezéshez, és bízok abban, hogy a munkálatok már az idén megkezdődnek.

– mondta Radivoj Debeljački

Nem terveztük, hogy a fúrási munkálatok elhúzódnak, az elsődleges terv ugyanis három hónap volt. Ezer méter után további 200 métert fúrtunk, és sokkal jobb minőségű vizet kaptunk, mint amire számítottunk. Emellett metánt is találtunk, így áramról is gondoskodhatunk. Elégedettek vagyunk a víz 60 fokos hőmérsékletével, és azzal is, hogy percenként megközelítőleg 500 liter tör a felszínre. Úgy gondolom, hogy idén elkezdjük a munkálatokat, a kültéri és fedett uszoda telke már megvan, szerintem két év múlva elkészülhet a létesítmény.

– mondta a Magyar Szónak Nagy Sándor, a hotel tulajdonosa.

Egyelőre kérdés, hogy Szenttamás termálvíz, vagy gyógyvíz forrásnak örülhet-e

A feltörő víz elemzésére még várni kell, néhány nap múlva fog kiderülni, hogy Szenttamásban termálvíz, vagy gyógyvíz található-e. A víz típusától függően rekreációs, vagy gyógyvizes medencék fognak épülni.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben