vízimentő Balaton strand életmentő Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó szolgálata

19 balatoni strandon működik a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó szolgálata

by Kassay Tamás

Tizenhetedik szezonját kezdte meg a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat június 28-án. A térítésmentes elsősegély ügyelet idén 12 Balaton-parti település 19 fürdőhelyén lesz elérhető a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek jóvoltából. A szolgálat hiánypótló jellegét mutatja, hogy a 2007-es elindítása óta több mint ötvenezer alkalommal látott el kisebb-nagyobb sérüléseket, és nélküle évente 1500-nál is több végzetes kimenetelű eset történhetett volna.

Az 1921-ben létrejött Magyar Ifjúsági Vöröskereszt fontos feladata az ifjúság bevonása az elsősegélynyújtási feladatokba, valamint az egészségnevelés. Ennek a célnak felel meg a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, amelyet szezononként több száz képzett, ifjú vöröskeresztes önkéntes lát el. Feladatuk kettős: a vízben és a Balaton partján keletkező kisebb sérülések azonnali ellátása mellett komoly sebesülések esetén is helyt kell állniuk. Ilyenkor kötelességük a sérültek állapotának stabilizálása, a mentők kihívása és szükség esetén az újraélesztés megkezdése.

A Magyar Vöröskereszt valamennyi tevékenysége során kiemelt hangsúlyt helyez azon integrációs programokra, amelyek az orosz-ukrán nemzetközi fegyveres konfliktus következtében Magyarországra menekülő embereket érint. Ennek keretében – több megvalósulási formán túl – olyan programokat is szervez, amelyek célja, hogy az érintettek megismerjék a szervezet tevékenységét. Az idei évben először így Ukrajnából menekült emberek is megismerhetik a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat segítő mindennapjait.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2023. június 28-án kezdte meg működését és 2023. augusztus 20-ig nyújt segítséget a Balaton körül.

vízimentő Balaton strand életmentő Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó szolgálata
Fotók: Jóri András / Magyar Vöröskereszt

Évente három-négyezer alkalommal kell segítséget nyújtania az önkénteseinknek, idén is ekkora esetszámra számítunk. Az eltelt évek alatt nyolcszor helyszíni életmentésre is sor került. Minden eshetőségre felkészültünk, de bízunk benne, hogy idén komoly sérülések nélkül zárhatjuk a szezont.

-mondta Kormos Ádám, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője az idei szezonkezdés kapcsán.

A balatoni életmentés támogatói

Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete ezen a nyáron is támogatók bevonásával tudta elindítani a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot, amelynek főtámogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A szolgálat telekommunikációs partnere a Yettel Magyarország Zrt. Az önkéntesek folyadékpótlásáról a Coca-Cola Magyarország, kiegészítő étkezésükről a Nestlé Hungária Kft és a Nissin Foods Kft., bőrük védelméről pedig a Dr. Kelen gondoskodott. A MÁV-Start Zrt. és az Építési és Közlekedési Minisztérium jóvoltából önkénteseink 90%-os utazási kedvezménnyel utazhatnak a szolgálat központja és strandok között.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben