Átadták a megújult Zrínyi-várat a legendás fürdővárosban

by Kassay Tamás

Május 19-én pénteken átadták a teljesen megújult szigetvári Zrínyi-várat, amelyen több mint kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztéseket hajtottak végre az előző három évben. – jelentette az MTI.

A Zrínyi Miklós és mártírtársai 1566-os, törökök elleni hősi helytállásáról ismertté vált vár az – országosan 18 kastély és 12 vár fejlesztésével járó – Nemzeti kastély- és várprogram részeként, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 2,063 milliárd forintos támogatásával újult meg.

A Dél-Dunántúl egyik legmeghatározóbb – a 2016 óta a Nemzeti emlékhely címet viselő, idén pedig az Év emlékhelye díjat kiérdemlő – műemlékén elvégzett fejlesztések részeként új – egész évben látogatható – attrakciókkal bővült a létesítmény, megújult a várkert, a várfalsétány, különleges, interaktív kiállítás létesült. A korábban használaton kívüli kazamata épületébe új múzeumi funkciókat telepítettek.

Farsang Csaba, a fejlesztéseket irányító Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezetőigazgató-helyettese a pénteki rendezvényen azt mondta: küldetésük a kezelésükben lévő műemlékek turisztikai célpontokként, közösségi helyekként való működtetése, bevételtermeléssel is együtt járó hasznosítása, ami egyben javítja a vidéken élő emberek életminőségét.

Reményét fejezte ki, hogy a Dél-Dunántúlon jelentős turisztikai célpontként a Zrínyi-várba sok magyar és külföldi turista érkezik majd, ami fellendíti a térség idegenforgalmát is.

Ha érdekel a fürdők világa, ajánljuk figyelmedbe a Gyógyfürdők FB csoportot, csatlakozz!

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: rendkívül intenzív és szerteágazó munka eredményeként új fejezet nyílhat a szigetvári vár történetében. Kiemelte:

Szigetváron a gyógyfürdő és a vár komplex turisztikai csomagot kínál a városba érkezőknek, éppen ezért e létesítmények további folyamatos fejlesztése napirenden marad.

Vass Péter, Szigetvár polgármestere arról szólt, hogy 4 különböző projekt kapcsolódott a vár fejlesztéséhez az elmúlt 10 évben: látogatóközpont épült, megújultak a sétautak, az utcabútorok, a vár mellett lévő tó, a kazamatasor, új kiállítótér, vendéglátóhely és konferenciaterem jött létre. Ezekkel a fejlesztésekkel garantálható a műemlék jövője.

A város és a térség további turisztikai fejlesztését szolgálja, ha a jövőben a helyi gyógyfürdő fejlesztése is megvalósul, hozzá kapcsolódóan négycsillagos szálloda épül, továbbá a település megközelíthetősége is javul az M60-as autópálya meghosszabbításával – fejezte ki reményét Szigetvár polgármestere.

A Szigetvári Gyógyfürdő a város másik vonzereje

Szigetvár gyógyfürdő
Masszi Építész Iroda Kft, Körtvélyesi László, CC0, via Wikimedia Commons;
Ha érdekel a fürdők világa, ajánljuk figyelmedbe a Gyógyfürdők FB csoportot, csatlakozz!

Szigetvár egyik legnagyobb vonzereje a vár mellett a kiváló minőségű gyógyvíz. A város szívében található az impozáns, szemet gyönyörködtető Szigetvári Gyógyfürdő, ahol az 50 évvel ezelőtt felszínre törő 62°C-os hévíz nyújt felejthetetlen kikapcsolódást. 

A Szigetvári fürdő kívülről a török kori műemlékek hangulatát idézi a kupolájával és tornyaival, míg belső terét Zsolnay kerámiaburkolat díszíti.

A Szigetvári fürdő több, egymást kiegészítő egységből áll

A medencék teljes vízfelülete több mint 1700 négyzetméter, amely az alábbi fürdőegységek között oszlik meg:

  • nyári strandfürdő,
  • uszoda,
  • termálvizes medencék,
  • élménymedence,
  • gyógyfürdői szolgáltató részleg.

A gyógyászati részlegben elektroterápia, hidroterápia, iszappakolás és szénsavas fürdő, orvosi rendelők, kezelők találhatók. A gyógyszolgáltatások mellett wellness szolgáltatásokat is élvezhetnek a vendégek. A Szigetvári fürdőben elérhető masszázs, finn- és infraszauna, jacuzzi, gőzkabin is. 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben