Alert Airport YLT Mikulás szánja Flightradar Jézuska repülő Santa1 rednose

Létezik a reptér, ahonnan felszállt ma a Mikulás szánja: Alert Airport (YLT)

by Kassay Tamás

Kedves szokás szerint a Mikulás világkörüli útja 2021-ben is követhető a Flightradar felületén, amelyet az utazás iránt érdeklődők már jól ismerhetnek. Sokan néznek rá például, amikor valamelyik szerettük repül.

Felszállt a SANTA1 gép

A SANTA1 légitársaság R3DNO53 járatszámú, HOHOHO regisztrációval ellátott repülős szánja az Északi-sarkról (YLT) indult, és oda is tér majd vissza. Kicsit olyan ez, mint a Budapestről felszálló, koronaválságban közlekedő kamu-utasszállító, ami 1 óra repülés után visszahozta az utasokat a kiindulási helyre, csak hát a Santa közben sok jót is tesz ám és szórja az ajándékait, na meg a szeretetet szerteszét.

CO2-kibocsátás, üvegházhatás, környezetvédő Mikulás

A rénszarvas hajtóművel ellátott szán szén-dioxid és metán kibocsátása érzékelhető ugyan, de a nemes cél érdekében a Mikulás gépe felmentést kap a környezetvédelmi előírások alól. A szarvaserők lóerőbe átszámítva kb. annak 80%-a lehet, de kitesznek magukért, mert jelenleg 40 csomós sebességgel halad a gép. A cikk írásának a pillanatában még 14636 kilométeres út áll előtte.

Létezik az Északi-sark repülőtere? Hol van az YLT?

ylt

Igen, létezik, Alert Airport (YLT) a neve. A kanadai Alert a világ legészakibb, állandóan lakott helye, az Ellesmere-szigeten, az északi 82° 30’05 „szélességen, az Északi-sarktól 817 kilométerre (508 mérföldre) található. Lakossága az utolsó adat szerint 62 fő, de mellettük egész sok ideiglenes lakója is van, mert itt található a kanadai erők állomása (CFS Alert), továbbá otthont ad a katonai jelző-hírszerző rádióvevő létesítménynek, meteorológiai állomásoknak, és a Global Atmosphere Watch (GAW) légkörfigyelő megfigyelőközpontnak is ez az extrém módon egzotikus hely. Ha többet tudnál meg róla, akkor van itt egy videó, ami több betekintést enged.

Mit jelent a R3DNO53 járatszám?

Az angolul nem tudók számára fordítom: RED NOSE azt jelenti, piros orr és a Rudolf, a piros orrú rénszarvas személyére utal.

Ki az a piros orrú Rudolf rénszarvas?

Tutira mindenki hallotta már a dalt a rádióban, ami 1949-ben a slágerlisták csúcsára tört.

A 34 éves szövegíró, Robert L. May megírta Rudolf, a piros orrú rénszarvas történetét 1939-ben, amelyből a 2. világháború hajnalán 2,4 millió példányt adtak el lemezen. May-t a saját gyerekkori tapasztalatai és a magához közelinek érzett A rút kiskacsa története inspirálta. May-t gyakran kigúnyolták, mert kicsi, törékeny gyermek volt. Az alkotás során felmerültek a Rolló és Reginald nevek is, de May végül Rudolfnak nevezte el a normál, fekete orrú rénszarvasoktól eltérő, piros orrú rénszarvasát, amivel kilógott szegény a csordából.

Kellemes, meghitt, szeretetben gazdag, békés karácsonyi ünnepeket kívánok minden olvasómnak és a zárt csoportunk tagjainak is, ahová az új érdeklődőket is várjuk örömmel! Oszd meg másokkal is ezt különleges hírt!

Szeretettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben