Amerika Kína Oroszország légtér tisztességtelen előny légitársaságok

Amerikai légitársaságok szerint Oroszország légtere tisztességtelen előnyt biztosít Kínának

by Kassay Tamás

Az Amerikai légitársaságoknak kerülniük kell, míg a kínaiaknak nem. Ez nagy előnyt biztosít számukra. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy alapvető fontosságú annak biztosítása, hogy az USA és Kína között utazó amerikai állampolgárok ne legyenek kitéve az orosz légtéren való áthaladás lehetséges kockázatainak. Ez vonatkozik a kínai légitársaságok Amerikába tartó járataira is, hiszen azokon is számos amerikai állampolgár utazik.

Nem repülhetnek orosz légtérben az amerikai repülőgépek

Az amerikai légitársaságok jelenleg arra kényszerülnek, hogy hosszabb távolságokat repüljenek több tucat üres üléssel, hogy repülőgépeik elég könnyűek legyenek ahhoz, hogy tankolás nélkül elérjék az úti céljukat. Több mint egy tucat tervezett új légi útvonalat függesztettek fel az Egyesült Államokból Mumbaiba, Tokióba, Szöulba és más városokba, amelyeket más versenytársak vettek át.

A kínai légitársaságok előnyre tesznek szert amerikai versenytársaikkal szemben

Az amerikai légi fuvarozók a kínai légitársaságok növekvő konkurenciája ellen Joe Biden amerikai elnök kormányához fordultak segítségért. Azt állítják, hogy Kína versenyellenes szabályozása és az orosz légtér használata a legrövidebb útvonalak használata miatt tisztességtelen előnyöket biztosít a kínai légitársaságoknak az amerikaiakkal szemben.

Az amerikai légitársaságokat és szakszervezeteiket képviselő különböző kereskedelmi szervezetek arra szólították fel a Biden-kormányt, hogy ne adjon engedélyt több Kínából az Egyesült Államokba közlekedő járatra, mivel Peking felfüggesztette a külföldről érkező járatokat, és a koronavírus járványra válaszul új szabályozásokat vezetett be, amelyek még mindig hatással vannak az amerikai fuvarozókra.

A tavaly novemberi San Franciscóban tartott csúcstalálkozón Biden amerikai elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping elnök megállapodott az Egyesült Államokat és Kínát összekötő közvetlen járatok gyakoriságának növeléséről.

Ennek ellenére az Egyesült Államok és Kína közötti légi közlekedés továbbra is jelentősen elmarad a COVID-19 előtti számoktól, annak ellenére, hogy a Biden-kormányzat a múlt hónap végétől kezdve 35-ről 50-re emelte a kínai légitársaságok számára a heti oda-vissza útra vonatkozó engedélyt. Az amerikai légitársaságok ugyanannyi járatot kaptak Kínába és Kínából, mégis a jelentések szerint a kiosztott útvonal kapacitásnak csak egy részét használják ki.

Antony Blinken amerikai külügyminiszternek és Pete Buttigieg közlekedési miniszternek címzett levelükben az amerikai légiközlekedési ágazat képviselői hangsúlyozták, hogy Peking a kínai légi fuvarozók számára is különleges biztosítékokat nyújt.

„Ha hagyjuk, hogy a kínai légiközlekedési piac növekedése ellenőrizetlenül és a piaci hozzáférés egyenlőségének biztosítása nélkül folytatódjon, akkor a járatok továbbra is a kínai légitársaságoknál fognak megjelenni az amerikai légitársaságok és az amerikai munkavállalók kárára”

– fogalmaztak levelükben az amerikai légiközlekedési iparági lobbi képviselői.

Az amerikai légiközlekedési iparági képviselők szerint a kínai versenytársak is tisztességtelen előnyben részesülnek azáltal, hogy az orosz légteret használják a hatékonyabb útvonaltervezés érdekében, miközben az amerikai légitársaságoknak megtiltották, hogy az orosz légtéren keresztül repüljenek, miután Oroszország 2022 februárjában támadást indított Ukrajna ellen.

Az amerikai képviselőház egyik bizottsága felszólította Biden elnököt, hogy állítsa le a kínai légitársaságok számára az Egyesült Államokba irányuló repülési engedélyek számának további növelését.

A törvényhozók a Blinken és Buttigiegnek címzett levélben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Kína tisztességtelen előnyt élvez az Egyesült Államokkal szemben, mivel a kínai légitársaságok orosz légteret használnak.

A képviselőház Kínai Kommunista Párttal foglalkozó bizottsága hangsúlyozta, hogy az új amerikai útvonalakra engedélyt kérő kínai légitársaságoktól meg kell követelni, hogy ne repüljenek Oroszország felett. A törvényhozók ennek a gyakorlatnak a megszüntetését sürgették, hangsúlyozva, hogy alapvető fontosságú annak biztosítása, hogy az USA és Kína között utazó amerikai állampolgárok ne legyenek kitéve az orosz légtéren való áthaladás potenciális kockázatainak.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben