Bécs repülőtér 2021 téli menetrend Vienna Airport

Sok helyre repülhetünk Bécsből, nyilvános a téli menetrend – a válság előtti szinthez képest 90%-ra emelkedik a célállomások kínálata

by Kassay Tamás

2021. október 31-én, vasárnap lép életbe a téli menetrend a Bécsi Repülőtéren. Az új célállomások és a járatsűrűség növelése mellett egyes légitársaságok olyan járatokat is újra felvettek kínálatukba, amelyeket a Corona-járvány miatt felfüggesztettek:

Az Austrian Airlines új járatot indít a mexikói Cancúnba, így a maldív-szigeteki Malé és az indiai-óceáni Mauritius desztinációival együtt 3 napsütéses helyre is elrepítenek a hideg télből. A fapadosok is rákapcsolnak, ugyanis a Wizz Air és a Ryanair összesen 13 célállomással bővíti Bécsből induló járathálózatát. Bécsből indít ismét járatokat az Aegean, az Air Cairo, a Corendon Airlines, a Jet2.com, a Pegasus Airlines, a Sunexpress, a Transavia France és a Volotea légitársaság. Elérhetővé válik Bécsből Torontó az Air Canadával, Addis-Abeba az Ethiopian Airlines-szal, Abu Dhabi az Etihaddal és Dzsidda a SAUDIA-val ugyancsak elérhető. A 2021-es téli menetrendben szereplő 150 célállomással a Bécsi Repülőtér már a válság előtti kínálat csaknem 90%-át fedi le (2019-ben 172).

„A téli menetrend óvatosan optimista: bővül a Bécsből induló úti célok kínálata. Ezen a télen a válság előtt elérhető úti célok mintegy 90%-a ismét közvetlenül elérhető, beleértve olyan új úti célokat is, mint Cancún, Abu Dhabi, Akaba, Banja Luka és a finnországi Lappeenranta. A légitársaságok tervei és bejelentései reményt adnak nekünk 2022-re is: az utasszámok jelentős visszaállására számítunk a következő nyári menetrend 2022 tavaszán történő indulásával”

– mondta Julian Jäger, a Flughafen Wien AG igazgatótanácsának tagja.

Az úti célok kínálata közel a válság előtti szintre áll vissza

Jelenleg 150 célállomásra indulnak közvetlen járatok Bécsből, ami azt jelenti, hogy a Bécsi Repülőtér már a válság előtti kínálat közel 90%-át lefedi. Összehasonlításul: a 2019-es téli menetrendben 172 célállomás szerepelt. A mexikói Cancúnnal összesen 7 transzatlanti célállomás érhető el, Európán belül pedig 84 nyugat-európai és 41 kelet-európai célállomással összesen 125 célállomás kiszolgálására nyílik lehetőség. Ez is hangsúlyozza, hogy a Bécsi Repülőtér fontos csomóponti funkciót tölt be Európa szívében.

Az Austrian Airlines 2006 óta először repül újra Cancúnba

Október végére három népszerű távolsági célállomás lesz elérhető az osztrák légitársasággal: 15 év szünet után újra indulnak járatok a mexikói Cancúnba, és az előző télhez hasonlóan a Maldív-szigetekre, valamint az Indiai-óceánon fekvő Mauritiusra is. A kanadai Montrealba és az amerikai Chicagóba, New Yorkba és Washingtonba irányuló távolsági járatok egész évben elérhetőek az utasok számára.

A Wizz Air számos régi úti célt és négy újat is felvesz a járathálózatba

Hamarosan Marrákes (MA), Ammán (JO), Akaba (JO) és Sharm-el-Sheikh (EG) is bekerül a Wizz Air Bécsből induló repülési programjába. Ezen túlmenően a légitársaság a téli menetrendben ismét kiszolgálja az Eindhoven (NL), Harkiv (UA), Kutaiszi (GE) és Las Palmas (ES) járatokat. Növelni fogják a Tel-Avivba (IL), Kölnbe (DE), Bariba (IT), Tenerifére (ES), Tuzlába (BA) és Várnába (BG) irányuló, meglévő járatsűrűséget.

A Ryanair kilenc új célállomást szolgál ki, és növeli a meglévő járatsűrűséget.

Marseille (FR), Gdansk (PL), Agadir (MA), Lappeenranta (FI), Pisa (IT), Banja Luka (BA), Kosice (SK), Zaragoza (ES) és Amman (JO) lesznek a Ryanair új járatai, a járatsűrűség pedig Stockholm (SE), Brüsszel (BE), Bologna és Nápoly (IT), Kijev (UA), Riga (LV), Tenerife (ES) és Billund (DK) irányában nő.

Számos légitársaság indítja újra a járatait Bécsből

Októbertől az Air Serbia ismét repül Kraljevóba (RS), a Transavia France Párizs-Orlyra (FR), novembertől a Volotea ismét indul Nantes-ba (FR), a Jet2.com pedig néhány karácsonyi járatot kínál Manchesterből, Birminghamből, Newcastle-ből és Leeds Bradfordból (GB) Bécsbe. Ezen kívül a Pegasus Airlines Ankarába (TR), a Rossiya for Aeroflot Szentpétervárra (RU), az Air Cairo Hurghadába (EG) és a Corendon Airlines Hurghadába (EG), Izmirbe és Antalyába (TR) repül a tél folyamán. A Sunexpress ugyancsak növeli a meglévő járatainak számát Antalyába (TR), a British Airways és az Air France pedig akár napi háromszorosára növeli a London-Heathrow (GB), illetve a Párizs-CDG (FR) járatokat.

Az alábbi légitársaságok télen is képviseltetik magukat Bécsben: Air Canada, Ethiopian Airlines, Etihad és SAUDIA

2021 nyarától az Etihad Airways újként képviselteti magát a Bécsi Repülőtéren, és a téli hónapokban az Abu Dhabi (AE) és Bécs közötti járatokat is kiszolgálja. Az Air Canada ismét egész évben repül Torontóba (CA), és a SAUDIA Dzsiddába (SA) irányuló járata is megmarad a tél folyamán. Az Ethiopian Airlines még növeli is a Bécs és Addisz-Abeba (ET) közötti járatainak sűrűségét.

A pihentető nyaralás érdekében: a beutazási és visszautazási szabályok betartása

Számos ország, például az USA, már bejelentette a beutazási szabályok enyhítését, de világszerte vannak egyedi szabályozások érvényben: aki megfelelően felkészült, az mindenesetre nyugodtan utazhat. A Bécsi Repülőtér azt ajánlja az utazóknak, hogy az utazás megkezdése előtt tájékozódjanak azoknál a légitársaságoknál, amelyeknél a repülőjegyet lefoglalták, illetve az utazásszervezőnél az adott turisztikai célországba való beutazáshoz szükséges nyomtatványokról és a beutazási követelményekről.

A hatályos utazási szabályok áttekintése a Külügyminisztérium honlapján a következő címen található meg: www.bmeia.gv.at/reise-services/laender. A légitársaságok is részletes tájékoztatást nyújtanak ehhez a honlapjukon.

Az Ausztriába való beutazással kapcsolatos információk az Egészségügyi Minisztérium és az Österreich Werbung honlapjain és a Konzuli Szolgálat oldalán találhatók.

Az utazás világának precíz híreiért csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben