Új nemzetközi repülőtér épült, Székelyföldet is kiszolgálja: átadták a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőteret

by Kassay Tamás

18 évvel az első próbálkozások után, leszállt az első gép a Brassó-vidombáki (GVH) repülőtéren. Először 2005 novemberében kötöttek szerződést egy repülőtér megépítésére a Brassó melletti Vidombákon, ám 2008-ban elakadt a folyamat. 2014 októberében átadták ugyan a kifutópályát, de a repülőtér megnyitására még csaknem 10 évet kellett várni. A repülőtér 140 millió euróból épült fel.

Elindult a légi közlekedés csütörtökön az első romániai zöldmezős beruházásként létrehozott, a Székelyföldet is kiszolgáló Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtéren.

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre, és csatlakozz csoportunkhoz!

Az erdélyi Brassótól 15 percnyi autóútra található Vidombák településen lévő légi kikötőben csütörtökön reggel szállt le az első repülőgép, a Tarom román légitársaság Bukarestből indult járata. Ennek fedélzetén a leköszönt román kormány több tagja – Nicolae Ciuca lemondott kormányfő, a szenátus elnöke, Sorin Grindeanu régi-új szállításügyi miniszter és Adrian Vestea Brassó megyei tanácselnök, a fejlesztési tárca várományosa – mellett Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is jelen volt. – tudósított róla az MTI.

Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér
Vidombák, 2023. június 15. Vízsugárral fogadják a Tarom román légitársaság Bukarestbõl érkezõ repülõgépét az elsõ romániai zöldmezõs beruházásként létrehozott, a Székelyföldet is kiszolgáló Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülõtér avatásán 2023. június 15-én. MTI/Kátai Edit

A csütörtökön felavatott légikikötő Székelyföldet, elsősorban a közeli Kovászna megyét is kiszolgálja, mivel a tömbmagyar régióhoz a marosvásárhelyi a legközelebbi nemzetközi repülőtér.

A háromszéki önkormányzati vezetők kezdetektől támogatták a projektet, Tamás Sándor korábban közölte, hogy kormánytámogatást is szereztek az építkezéshez, mivel számukra kiemelten fontos volt a reptér beüzemelése.

„Történelmi pillanat! Mától szárnyra kap térségünk!”

– írta a brassói landolás után közösségi oldalán Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy elöljárója korábban úgy nyilatkozott, a Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőtér közelebb hozza a háromszékiekhez a világot, és őket is közelebb viszi a világhoz, hiszen felgyorsítja a közlekedést, ami hozzájárul a térség versenyképességének növekedéséhez. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a repülőtéren magyar feliratok is vannak a román, angol és német nyelvű tájékoztató szövegek mellett. „Jó helyen vagyunk, itthon vagyunk!” – értékelte az RMDSZ politikusa.

Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér
Vidombák, 2023. június 15. Román, angol, német és magyar feliratok az elsõ romániai zöldmezõs beruházásként létrehozott, a Székelyföldet is kiszolgáló Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülõtéren az avatás napján, 2023. június 15-én. MTI/Kátai Edit

A Brassó megyei önkormányzat elnökeként a beruházást felügyelő Adrian Vestea elmondta: a reptér megnyitásával a brassóiak több generációjának álma valósult meg. Külön megköszönte a kormány tagjainak, hogy támogatták a helyi kezdeményezést.

A román légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) egyelőre tizenkétórás működést hagyott jóvá a reptérnek, reggel 7 és 19 óra között. A Dan Air román légitársaság a korlátozás mielőbbi feloldását kérte.

A Dan Air gépeivel, a korábbi bejelentés szerint, Münchenbe, Nürnbergbe, Barcelonába, Brüsszelbe, Londonba és Stuttgartba lehet eljutni. A reptérről a magyar érdekeltségű Wizz Air is üzemeltet járatokat Londonba és Dortmundba, a sokak által várt budapesti járatra egyelőre várni kell, de hamarosan charter járatok is indulnak ismert külföldi üdülőtelepekre.

Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér
Vidombák, 2023. június 15. Az elsõ romániai zöldmezõs beruházásként létrehozott, a Székelyföldet is kiszolgáló Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülõtér az avatás napján, 2023. június 15-én. MTI/Kátai Edit

A brassói repülőtér Románia első olyan légikikötője, amely – zöldmezős beruházásként – az 1989-es rendszerváltás után épült, megvalósítására 18 éve várnak a térség lakói. Az építkezést 2020-ban kezdték el. A beruházásra a tulajdonos Brassó megyei önkormányzat több mint 100 millió eurót költött, részben hitelből. A korábbi bejelentés szerint a kezdeti időszakban évi 300 ezer, néhány év múlva évi egymillió utasra számítanak.

Inspiráló turizmus hírekért csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben