delta airlines fegyverként használta pszichiátriai teszt pilóta

Bíróság: a Delta Airlines fegyverként használta a pszichiátriai tesztet, hogy eltávolítsa a biztonsági problémákat jelző pilótáját

by Kassay Tamás

A Delta Airlines pszichiátriai vizsgálatnak vetette alá és eltiltotta a repüléstől egyik pilótáját, amiért az jelentést írt a légitársaság vezetésének számos, repülésbiztonságot veszélyeztető tényező miatt. A szövetségi bíró a pilótának adott igazat és 500.000 dolláros kifizetést rendelt el számára, amiért a légitársaság megpróbálta derékbe törni a karrierjét.

A pénteken jóváhagyott egyezség véget vet egy hosszú ideje tartó vitának, amelyben egy szövetségi döntőbíró egyetértett a pilóta számos állításával, és azt mondta, hogy a Delta nem tudott semmilyen hibát kimutatni a pilóta repülési képességeiben. – tudósít róla a Yahoo. Az ügy 2019-ben azzal fenyegetett, hogy kisiklatja Donald Trump volt elnöknek a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) élére tett választását. Trump ugyanis azt a Dicksont nevezte ki a repülésbiztonságot felügyelő FAA vezetőjének, aki el akarta tussolni a pilóta által felvetett problémákat.

Scott R. Morris közigazgatási bíró végzést adott ki, amelyben jóváhagyta a Delta Air Lines női pilótája, Karlene Petitt által a légitársaság ellen benyújtott AIR 21 bejelentő keresetének végleges rendezését. Egy korábbi, 2022. június 6-án kelt végzésében

Scott R. Morris közigazgatási bíró arra kötelezte a Delta Air Lines-t, hogy nyilvánosan tegye közzé 13 500 pilótája számára azt a jogi határozatot, amely kimondta, hogy a légitársaság „fegyverként” használta a kötelező pszichiátriai vizsgálatot Karlene Petitt ellen, miután az belsőleg felvetette a légitársaság repülési tevékenységével kapcsolatos biztonsági aggályait.

A Delta elismerte, és a bíró megállapította, hogy a felperes pilóta bemutatott a Delta repülési műveletekért felelős vezető alelnökének, Steven Dicksonnak és a Delta repülési műveletekért felelős alelnökének, Jim Grahamnek egy 46 oldalas biztonsági jelentést, amelyben részletesen kifejtette számos biztonsági vonatkozású aggályát, többek között:

  • nem megfelelő repülésszimulátoros képzés
  • a vonalellenőrzési értékelési eljárásoktól való eltérés
  • a pilóták fáradtsága és az FAA által előírt repülési és szolgálati korlátozások ezzel kapcsolatos megsértése
  • a rangidős pilóták nem képesek a Delta repülőgépeinek kézi irányítására
  • a pilótaképzési kézikönyvek hibái
  • a képzési nyilvántartások meghamisítása
  • hibák a Delta rendellenesség utáni helyreállítási képzésében
    Dicksont ezt követően Trump elnök kinevezte az FAA adminisztrátori posztjára – a repülésbiztonságot felügyelő szövetségi ügynökségen belül a legmagasabb pozícióba.

Morris bíró megállapította:

„Nem helyénvaló, hogy [a Delta] ezt a [pszichiátriai] eljárást fegyverként használja arra a célra, hogy pilótái vakon engedelmeskedjenek, attól tartva, hogy [a Delta] tönkreteheti a karrierjüket ennek a végső eszköznek az ilyen könnyelmű alkalmazásával”. [Határozat 98. o.].

Morris bíró idézte a Mayo Klinika Dr. Steinkrausának megállapításait Petitt asszony diagnózisával kapcsolatban:

„Ez rejtély volt a csoportunk számára – a bizonyítékok nem támasztják alá azt, hogy a pilóta pszichiátriai problémákkal küzd, de alátámasztják a szervezeti/vállalati erőfeszítést, hogy ezt a pilótát eltávolítsák. … évekkel ezelőtt a hadseregben nem volt szokatlan, hogy a női pilóták és a légi személyzet ilyen erőfeszítések célpontjává váltak.”

Morris bíró megítélte Petitt asszonynak az elmaradt fizetést, a jövőbeni fizetést a „legmagasabb fizetés” alapján, amelyet bármely pilótának az ő pozíciójában fizetnek, kártérítést, valamint az ügyvédi díjakat és költségeket.

„Nyilvánvaló, hogy nem lehet biztonságos légitársaságot működtetni, ha a pilóták rettegnek attól, hogy ha felvetik az FAA betartásával kapcsolatos problémákat, akkor szovjet stílusú pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá őket. Remélhetőleg a Delta megtanulta a leckét. Az idő majd megmutatja.”

– nyilatkozott Petitt ügyvédje, Lee Seham.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben