Emirates alkalmazottak munkakörülmények Dubaj vihar

Elképesztő körülmények közt dolgoztak az Emirates alkalmazottai a dubaji vihar idején

by Polisor Bettina

A European Cabin Crew Association (EURECCA) egy brüsszeli székhelyű szervezet, amely az európai légiutas-kísérőket és más, a kabinszemélyzethez tartozó munkavállalókat hivatott képviselni. A szervezet fő célja az általa képviselt munkavállalók jobb élet- és munkakörülményeinek előmozdítása, aminek jegyében az EURECCA április 21-én szolidaritási nyilatkozatot adott ki, felszólalva ezzel a dubaji vihar idején az Emirates saját személyzetével szemben tanúsított bánásmódja ellen.

Európa egyik legnagyobb kabinszemélyzetet támogató szervezete kiáll az Emirates alkalmazottai mellett

A közelmúltban Dubajt sújtó, történelminek számító vihar idején az Emirates semmibe vette a munkahelyi egészség és biztonság alapelveit – számolt be róla Facebook oldalán az AFlyGuyTravel. A veszélyes időjárási körülményeket elszenvedő személyzetről, az akár 24 órát meghaladó munkaidőről, valamint egyéb embertelen munkakörülményekről készült videók, képek és beszámolók elárasztották a közösségi médiát:

@aflyguytravels

Even in a flood, Emirates crew grooming is fierce 💄👄!!! Proof nothing will stand between crew and sleep, Emirates crew wade flood waters in Dubai in efforts to get home after long flights. The emirate of Dubai was forecasted to get as much as 128mm (5 inches) of rain today. Several Emirates crew wrote in to say this is the worst flooding they’ve seen in the city in nearly 20 years. Stay safe crew! #emiratescabincrew #emirates #dubai #dubaiflood #UAE #crewlife

♬ Rain On Me – emily blue & Thair

Az időjárási előrejelzéseket figyelembe véve, az özönvízszerű esőzésre tekintettel, és a személyzet, valamint az utasok számára nem biztonságos körülmények miatt egyébként Dubaj másik légitársasága, a flydubai fel is függesztette működését a vihar idejére.

Fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Arab Emírségekben illegális, ha a munkavállalók csoportokba tömörülnek a jobb munkakörülményekért való kiállás érdekében, ezért is csatlakozott a világ számos légitársasági dolgozója ahhoz az erőfeszítéshez, hogy megosszák egymással az információkat arról, hogy a világ egyik vezető és legnépszerűbb nemzetközi légitársasága milyen felelőtlenül reagált a közelmúltban bekövetkezett, hatalmas károkat okozó, és óriási biztonsági kockázatot jelentő viharok során.

A Dubajban kialakult helyzet arra késztette az EURECCA-t, hogy szolidaritási nyilatkozatot tegyen közé:

Az EURECCA kiáll az Emirates időjárási vészhelyzetben szolgálatot vállalni kényszerülő személyzete mellett

Az a számos kép és támogatást kérő üzenet, amelyet az Emirates légitársaság légiutas-kísérő kollégái terjesztettek az európai közösségi médiában, csak megerősíti a munkahelyi egészség és biztonság legalapvetőbb elveinek jól ismert semmibevételét. A jogaik érvényesítésére irányuló összefogás jogi lehetetlensége az Emirátusok területét sújtó rendkívüli meteorológiai események során megmutatta egy olyan „munkarendszer” minden határát, ahol az emberek nem számítanak semmit, és ettől függetlenül „a show-nak folytatódnia kell”. Az Eurecca – amely több mint 35 ezer légiutas-kísérőt képvisel Európa-szerte – elkötelezettsége, hogy felhívja a figyelmet a védelem folyamatos hiányára az Öböl menti egyes légitársaságoknál: ezek a hiányosságok drámai módon éppen a rendkívüli helyzetekben mutatkoznak meg. A jogok terén mutatkozó különbség gazdasági megtakarítást is jelent (az erkölcsi vonatkozásokról nem is beszélve): egy olyan időszakban, amikor a globális verseny egyre nagyobb kihívást jelent, az alkalmazottak számára biztosított megfelelő szintű védelemnek is fontosnak kell lennie.

– áll a nyilatkozatban

Az Emirates naponta több mint 30 európai célállomásra indít járatokat, több ezer európai alkalmazottat foglalkoztat, európai utasok millióit szállítja, és elvileg ugyanazokat a nemzetközi légiközlekedési normákat kell betartania, mint az európai légitársaságoknak. Ezért az olyan uniós székhelyű szervezetek, mint az EURECCA, felelősek azért, hogy felhívják a figyelmet a személyzet és az utasok biztonságát veszélyeztető egyértelmű jogsértésekre.

A turizmus világának híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben