Megtévesztő reklám miatt kártérítést fizet az Emirates

by Polisor Bettina

A dubaji székhelyű légitársaságot bíróság kötelezte arra, hogy fizessen 13 555 új-zélandi dollárt (kb. 3 millió forintnak megfelelő összeget) az egyik utasának, miután az beperelte az Emirates-t az új-zélandi járataira vonatkozó megtévesztő hirdetései miatt.

Az Emirates promóciós anyagaiban bemutatott kényelem csak nagyon kevés járaton elérhető

Mark Morgan – a pórul járt utas – feleségével együtt az Emirates Új-Zélandról az Egyesült Királyságba tartó járatán utazott, remélve, hogy a Business Class reklámokban szereplő valamennyi előnyét élvezhetik majd, mint például a minibárt, és a teljesen síkba dönthető üléseket.

A hirdetésekhez képest azonban a útvonalon az Emirates egy régebbi, alacsonyabb komfortfokozatú Boeing 777-300ER típusú gépe közlekedett, viszont ez nem egyedi eset volt, hiszen a társaság új-zélandi, Auckland-be közlekedő járatát mindig ugyanez a repülőgép teljesíti, sőt az is kiderült, hogy a reklámokban szereplő komfort a légitársaság tulajdonában lévő összesen 134 darab Boeing 777-300ER repülőjéből mindössze 9 gépen elérhető.

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz csoportunkhoz!

Precedens értékű ítélet született: az Emirates kártérítést köteles fizetni

Az Emirates a jogvita során többek között azzal érvelt, hogy az ügyfelekkel kötött szerződése nem írja elő számára, hogy adott útvonalon milyen repülőgéptílust köteles forgalomba állítani. Az illetékes bíróság végül az utas javára döntött, és úgy ítélte meg, hogy a kártérítés összege ésszerűen és méltányosan tükrözi a meghirdetett és kifizetett szolgáltatás, valamint a ténylegesen kapott szolgáltatás közötti különbséget.

„Ez az eredménye annak, ha egy olyan szolgáltatást reklámoznak, amit csak ritkán teljesítenek, és nem a repülőgép alkalmi vagy egyszeri cseréje miatt. A promóciós anyagok egy olyan korszerűsített/új business class szolgáltatásain alapultak, amely nem létezik az Emirates által Új-Zélandra közlekedő régebbi repülőgépeken. Az 1986. évi tisztességes kereskedelemről szóló törvény tiltja a félrevezető és megtévesztő kereskedelmi magatartást, egy olyan szolgáltatás reklámozása, amelyről az Emirates tudta, hogy valószínűleg nem fog megvalósulni, pedig éppen ilyen félrevezető és megtévesztő.”

– mondta el Laura Mueller bírónő az ítélet kapcsán

A döntés precedenst teremthet, a légitársaságok ugyanis a legjobb szolgáltatásaikat gyakran akként reklámozzák, mintha azok a teljes flottán elérhetőek lennének, holott legtöbbször csak a járatok bizonyos százalékán igénybe vehetőek.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben