Emirates rekord utasszám 2023

Az Emirates rekord magasan szárnyal, 5 milliárd dollár a nyereség

by Kassay Tamás

Az Emirates Group minden idők legjobb pénzügyi teljesítményéről számolt be a ma közzétett éves pénzügyi jelentésében: a cégcsoport rekordot jelentő, 5,1 milliárd dolláros nyereséget ért el, amely 71%-kal több, mint tavaly. A cégcsoport bevételei 15%-kal, 37,4 milliárd dollárra, új csúcsra emelkedtek. A pénzügyi év vége az eddigi legmagasabb 12,8 milliárd dolláros készpénzegyenleggel zárul. Az elmúlt két év összesített, csoportszintű nyeresége meghaladja a 2020-2022-es, pandémiás időszak veszteségét.

Az Emirates Group közzétette a 2023. április 1. és 2024. március 31. közötti pénzügyi évének gazdálkodási adatait. A cégcsoport minden területen rekord árbevételt és nyereséget ért el, amelynek köszönhetően az Emirates Group 1,1 milliárd dollár osztalékot fizet tulajdonosának, az Investment Corporation of Dubai-nak.

A vállalatcsoporton belül az Emirates Airline 4,7 milliárd dolláros, újabb rekordnyereségről számolt be, amely 63%-os növekedés a tavalyi 2,9 milliárd dollárhoz képest. A légitársaság bevételei 13%-kal 33 milliárd dollárra emelkedtek, köszönhetően a forgalomnövekedésnek, a megnövelt szállítási kapacitásoknak és a hálózatbővítésnek. A légitársaság kapacitása ötödével, 57,7 milliárd tonnakilométerre (ATKM) nőtt, és ezzel megközelítette a járvány előtti szintet.

A cégcsoport földi kiszolgálásra szakosodott leányvállalata, a dnata 400 millió dollár nyereséget jelentett, amely szintén jelentősen javult a 90 millió dollár nyereséghez képest. A bevételek 29%-kal nőttek, és új rekordot értek el 5,2 milliárd dollár értékben.

Az Emirates Group mostani kiváló pénzügyi helyzete erős alapot teremt a jövőbeli növekedéshez és sikerhez. Lehetővé teszi számunkra, hogy jelentős befektetéseket hajtsunk végre termékeink és szolgáltatásaink fejlesztése terén

– kommentálta a pénzügyi eredményeket Őfelsége Ahmed bin Szajíd Al Maktum sejk, az vállalatcsoport elnöke.

Számos nagyszabású fejlesztési projekt már most is folyamatban van: a vállalat több milliárd dolláros repülőgépflotta- és kabinfelújítási programot hajt végre, új vendéglátó-, teherszállítási és földi kiszolgálási létesítményeket épít, továbbá rendelkezik a személyzet létszámbővítését és képzését segítő programmal, valamint átfogó fenntarthatósági programmal. Mindezekbe a most zárult pénzügyi évben már 2,4 milliárd dollárt fektetett be a vállalat.

Csoportszinten az alkalmazotti létszám tizedével, 112 406 főre nőtt, ami a valaha volt legnagyobb létszám a cég történetében, és az Emirates tovább folytatja toborzó tevékenységét világszerte, köztük Magyarországon is, ahol ügyfélszolgálati központot is működtet.

A fenntarthatóság az év során kiemelt helyet kapott a fejlesztésekben. Tavaly az Emirates új beszállítói és partnerségi megállapodásokat írt alá a fenntartható légiüzemanyagok (SAF) beszerzésére, melyeket Dubajban, Amszterdamban és Szingapúrban használt. A légitársaság végrehajtotta az első demonstrációs repülését A380-as óriásgépen, amely 100% fenntartható üzemanyagot használt az egyik hajtóműben. Az Emirates 200 millió dolláros pénzügyi alapot hozott létre a fosszilis tüzelőanyagok hatásának a kereskedelmi repülésben való csökkentésére összpontosító K+F projektek támogatására.

2023-24-ben az Emirates együttesen 2,4 milliárd dollárt fektetett be új repülőgépek vásárlásába, új létesítmények építésébe, berendezések beszerzésébe, valamint vállalatokba és a legújabb technológiák fejlesztésébe, hogy ezekkel is támogassa növekedési terveit.

„Az Emirates 2024-25-ben tíz új A350-es repülőgépet fog átvenni, amellyel segítjük hálózatunk bővítését.” A kilátásokat illetően elmondta: „Az üzleti kilátások pozitívak, és arra számítunk, hogy a következő hónapokban is erős marad a légi közlekedés és az utazás iránti ügyfélkereslet. Mint mindig, most is szorosan figyelemmel kísérjük a költségeket és az olyan külső tényezőket, mint az olajárak, az árfolyam-ingadozások és a társadalmi-politikai változások okozta változékony környezet.” Emlékeztetett továbbá, hogy a dubaji kormány bejelentette az Al Maktoum nemzetközi repülőtér bővítésének következő fázisát. A 35 milliárd dolláros beruházás keretében felépülő új repülőtér az Emirates és a dnata új központja lesz.

– jelentette be Ahmed sejk.

Az Emirates teljes utas- és teherszállítási kapacitása 2023-24-ben 20%-kal 57,7 milliárd tonnakilométerre nőtt, és ezzel közel a járvány előtti szintre állt vissza. A légitársaság újraindította a Tokió-Haneda járatokat, 29 célállomással bővítette hálózatát, és új napi járatokat indított a kanadai Montréalba. Az Emirates emellett 11 új légitársasági partnerrel kötött codeshare és interline megállapodásokat. 2024. március 31-ig az Emirates hálózata hat kontinens 151 célállomását foglalja magában, beleértve 10 olyan várost, amelyeket kizárólag a teherszállító flotta szolgál ki.

Az Emirates idén még több városba hozta el népszerű A380-as óriásgépét és az új Prémium Turistaosztályát, mivel a 2 milliárd dolláros kabinfelújítási program keretében további 16, felújított repülőgépet állítottak forgalomba. 2024. március 31-ig az Emirates A380-as repülőgépe 49 célállomásra közlekedett, és 15 útvonalon lehetett foglalni Prémium Turistaosztályra.

 A flotta teljes állománya március végén 260 repülőgép volt, melyek átlagéletkora 10,1 év.

Az Emirates rendelésállománya most 310 repülőgépet számlál, miután a 2023-as Dubai Airshow-n bejelentették, hogy további 110 darab Boeing 777-es, 787-es és Airbus A350-es repülőgépet vásárolhatnak összesen 58 milliárd dollár értékben. Ezek az új generációs, széles törzsű repülőgépek a régebbi repülőgépeket váltják majd fel.

 A megnövekedett kapacitáskihasználás és a piacok erős kereslete miatt az Emirates teljes bevétele a pénzügyi évben 13%-kal 33 milliárd dollárra nőtt. A légitársaság 2023-24-ben 10,3 milliárd dollár működési cash flow-t ért el. A működési költség 8%-kal nőtt az előző pénzügyi évhez képest. Az értékcsökkenés és amortizáció, valamint az üzemanyagköltség voltak a légitársaság legnagyobb kiadási tételei 2023-24-ben, amelyet a munkavállalói költségek követtek. Az üzemanyag a működési költségek 34%-át tette ki, szemben a 2022-23-as 36%-kal. A légitársaság üzemanyagköltsége enyhén, 9,3 milliárd dollárra emelkedett az előző évi 9,2 milliárd dollárhoz képest, mivel a nagyobb forgalmat az alacsonyabb átlagos üzemanyagár ellensúlyozta.

Az Emirates Airline 4,7 milliárd dolláros új rekordnyereséget ért el, amely meghaladta a tavalyi 2,9 milliárd dollárt – a 14,2%-os emelkedés a légitársaság történetének legjobb teljesítményét jelenti. Az Emirates 2023-24-ben 51,9 millió utast szállított (19%-os növekedés), az ülőhely-kapacitás 21%-kal nőtt. 

Az Emirates folytatta a beruházásait is. Az év során újranyitották a felújított várótermeket Brisbane-ben, Düsseldorfban, Frankfurtban, Hamburgban, Hongkongban, Johannesburgban, Manchesterben és Münchenben. Az Emirates hálózatának 82 városában visszaállította a sofőrszolgáltatását.

Az Emirates teherszállításra szakosodott leányvállalat, a SkyCargo megerősítette pozícióját a globális légi logisztikában és kereskedelemben: 2023-24-ben 2,2 millió tonna árut szállított világszerte, ami 18%-os növekedés az előző évhez képest. A globális logisztika folyamatos kihívásai ellenére a cargo részleg 3,7 milliárd dollár bevételt hozott, amely 11%-kal járult hozzá a légitársaság összbevételéhez. Az egy árutonna-kilométerre (FTKM) jutó áruszállítási hozam 32%-kal csökkent, visszatérve a pandémiás piac előtti szintre. 

2023-24 végén az Emirates SkyCargo teljes teherszállító flottája 11 Boeing 777F repülőgépet számlál. A teherszállító részleg az 5 új, már megrendelt Boeing 777F gép átvételét 2024 közepétől várja.

Az erős évnek köszönhetően az Emirates teljesítette a repülőgépekkel kapcsolatos rendszeres fizetési kötelezettségeit, és további 596 millió dollárt fizetett vissza a COVID-19 válság idején felvett 4,8 milliárd dollár hitelből, így jelentősen csökkenteni tudta a teljes fennálló adósságállományát.

 Az Emirates a pénzügyi évet minden idők legnagyobb, 11,7 milliárd dollár összegű készpénzállományával zárta, ami 15%-kal magasabb a 2023. március 31-i állapothoz képest.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben