Elege lett az EU-nak a repülőkön balhézó utasokból

by Kassay Tamás

Helyes magatartást szorgalmaz a repülőgépeken az Európai Unió, a kampányhoz a Wizz Air is csatlakozott. A Wizz Air légitársasága is csatlakozott az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségének (EASA) közelmúltban elindított „Fly Right” (azaz “Repülj helyesen”) kezdeményezéséhez. A kampány célja, hogy támogassa az utasok megfelelő és szabálykövető magatartását a repülőgépek fedélzeten.

Az általánosan előforduló szabálytalanságok közé tartozik a fedélzeti személyzet kéréseinek figyelmen kívül hagyása, de ittas állapot, valamint a szóbeli és fizikai inzultus is gyakorta előfordul.

A fedélzeten tartózkodó utasok és a személyzet biztonsága rendkívül fontos a Wizz Air számára, emiatt örömmel csatlakozott az EASA kezdeményezéséhez és aktívan részt vesz a most induló kampányban.

Az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) az alábbi szempontokat tartja kiemelten fontosnak:

  • Szigorúbb jogszabályok
  • A személyzet kiképzése
  • Együttműködésre építő jelentések és hatékony kommunikáció
  • Fokozott biztonsági intézkedések
  • Az utasok edukálása

A „Fly Right” általános iránymutatásként szolgál, hogy valamennyi európai utas számára biztosítsa a kellemes és nyugodt utazást. A kampány útmutatója megtekinthető az EASA weboldalán.

A repülésbiztonsági kampány célja, hogy az alábbi 3 szempont mentén hívja fel az utasok figyelmét a témára:

  • Felkészültség: Tippek a zökkenő- és stresszmentes utazáshoz. Ide tartozik a légitársaság előírásainak megfelelő csomagolás, az általános tájékozódás, a repülőtérre történő pontos érkezés, valamint az odafigyelés a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására.
  • Udvariasság: Kedves, együttműködő viselkedés a személyzettel és az utastársakkal, a türelem és a nyugalom megőrzése, a személyzet utasításainak követése és mások segítése.
  • Szabálykövetés: Az utas figyelmének felhívása a felelősségteljes és ésszerű viselkedés fontosságára, valamint a szabályok megszegésének következményére a fedélzeten.

Az EASA »Fly Right« kampányának köszönhetően a teljes légi közlekedési ágazatban növelhetjük a biztonságot, és külön örömmel tölt el, hogy felelős légitársaságként mi is részesei vagyunk ennek a kezdeményezésnek. Utasaink és személyzetünk biztonsága a legfontosabb számunkra – nyilatkozta Bódai Miklós, a Wizz Air biztonsági vezetője.

Az elmúlt három évben az európai légi közlekedési ágazatban megnövekedett a szabálytalanul viselkedő utasok száma és az esetek súlyossága. Ezért indította el az EASA idén nyáron a »Fly Right« kampányt: arra ösztönözzük a nemzeti hatóságokat, a légitársaságokat és a repülőtereket, hogy együttműködően, világos kommunikációval forduljanak az utasokhoz, hiszen ez elengedhetetlen a kockázatok minimalizálásához 

 mondta John Franklin, az EASA biztonsági promócióért felelős vezetője és a „Fly Right” kampányvezetője.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben