Világelső innováció: wellness-zóna a Qantas fedélzetén

by Kassay Tamás

A Qantas ausztrál légitársaság az Airbus A350-es repülőgépeinek új kabinjaiban bevezetik az úgynevezett Wellbeing Zone-t. A légitársaság bejelentette, hogy a világon elsőként olyan wellness-részleget fog kínálni a fedélzeten, amely az utasok számára nyújtózkodásra, hidratálásra és az ülésen kívüli időtöltésre biztosít helyet és teret.

Wellbeing Zone a Qantas A350-es repülőgépein

A Qantas 12 darab Airbus A350-essel bővíti flottáját 2025-ben, ezeken próbálhatjuk ki először az újszerű szolgáltatást.

A Wellbeing Zone formázott falpaneleket és integrált nyújtókarokat, képernyőn vezetett edzésprogramokat, folyadékpótló állomást és frissítők széles választékát kínálja majd.

A Project Sunrise részeként kifejlesztett A350-es repülőgépek akár 22 órán át repülnek megállás nélkül, és lehetővé teszik, hogy Ausztráliából a világ szinte bármely pontjára, többek között Sydneyből New Yorkba repüljenek.

„A Wellbeing Zone munkálatait előbb kezdtük el, mint az A350-es bármely más területét. Az új Project Sunrise járatok lehetőséget adnak arra, hogy a hosszú távú utazást teljes egészében újragondoljuk, a repülőgépek utasterének kialakításától kezdve a fedélzeti menü összetevőinek kiválasztásáig.

Az A350-es repülőgépünk fedélzetén az ülések számának 238-ra való csökkentése a többi légitársaság több mint 300 üléses elrendezéséhez képest azt jelenti, hogy nemcsak a repülőgép teljesítményét maximalizáljuk a hosszú távú utakon, hanem több helyet, több kényelmet, valamint egy külön wellness-zónát is tudunk biztosítani utasainknak.

Mi vagyunk az egyetlen légitársaság a világon, amelyiknek a fedélzetén külön erre a célra kialakított, nyújtózásra és mozgásra alkalmas tér fog rendelkezésre állni.”

– mondta Alan Joyce, a Qantas Csoport vezérigazgatója.

A wellness-utazás új megközelítése a Qantasnál

A Qantas és a Sydney-i Egyetem Charles Perkins Központjával közösen végzett legújabb kutatása azt mutatja, hogy a jetlag hatásai csökkethetők azzal, ha növeljük és átalakítjuk a fedélzeti utazás élményt.

A hosszú távú járatokon alkalmazott, a kiinduló állomástól eltérő világítási és alvási időbeosztás, az étkezési időpontok és a különleges összetevők bizonyítottan hozzájárulnak az utasok jobb közérzetéhez a célállomáson. A mozgás és a testmozgás szintén kulcsfontosságú elemek. A kutatást a Qantas Project Sunrise programjának tesztrepülései során végezték.

A Qantas 2019-ben 3 Project Sunrise kutató járatot üzemeltetett New Yorkból és Londonból Sydney-be ausztrál kutatókkal együttműködve, hogy valós utasadatokat gyűjtsön.

A kutatók a repülőgépen utaztak, és 23 önkéntes utast figyeltek meg, akiket testen hordható eszközökkel láttak el a 20 órás repülés során. Az elektronikus adatgyűjtő eszközökön keresztül figyelték a tesztalanyok élettani adatait, reakcióit, miközben azok egy speciálisan kialakított ételsort, világítást, alvást és mozgást követtek.

Az első, még nem publikált eredmények azt mutatják, hogy a hagyományos fedélzeti étkezési és alvási sorrendben utazókkal összehasonlítva a személyre szabott menetrendet követők a következőket tapasztalták:

  • Kevésbé súlyos jetlag (saját bevallásuk szerint),
  • jobb alvásminőség a fedélzeten,
  • jobb kognitív teljesítmény a repülést követő két napban.

A fedélzeti kísérletek során a célállomás időzónájához való alkalmazkodást megkönnyítő, személyre szabott kabinvilágítási menetrendet, valamint egyszerű nyújtási és mozgási tevékenységeket alkalmaztak.

Az étkezések időzítését is úgy állították be, hogy a test óráját a célállomáshoz hangolják, és az ébredést és az alvást speciális étrenddel ösztönözték. Az elalvásban segítséget nyújtottak az olyan ételek mint a hal és a csirke, gyorsan ható szénhidrátokkal párosítva, valamint olyan ételek, mint a levesek és a tej alapú desszertek.

A cél az volt, hogy elősegítsék az agy triptofán („Tryp”) nevű aminosav termelését, hogy az utasok könnyebben el tudjanak aludni.

Peter Cistulli, a Sydney-i Egyetem alvásgyógyász professzora elmondta, hogy bár a kutatás még folyamatban van, egyértelmű jelei vannak annak, hogy a kísérleti járatokon végrehajtott beavatkozások csökkentik az ultrahosszú távú utazás hatását.

A Charles Perkins Centre és a Qantas még ebben az évben részt vesz az Airbus hamburgi központjában egy első alkalommal megrendezésre kerülő kombinált világítási workshopon, ahol a szakemberek megtervezik a repülőgép világítási beállításait, beleértve a repülés egyes részeire vonatkozó optimális fényerő- és színtónusbeállítások felülvizsgálatát.

Ezzel párhuzamosan kutatások folynak a személyzet jóllétének biztosításával kapcsolatban is, hiszen ezeken a járatokon ők is érintettek és a jó közérzetük biztosítása fontos szempont.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben