Már nem London Heathrow a legforgalmasabb repülőtér Európában

by Waterfan

A London Heathrow (LHR), amely évtizedek óta Európa legforgalmasabb repülőtere volt, 2020-ban elveszítette ezt a pozícióját. A megtisztelő címet történetében először Párizs Charles de Gaulle (CDG) reptere vette át.

A párizsi Charles de Gaulle lett Európa legforgalmasabb repülőtere

London Heathrow Európa legforgalmasabb reptere Párizs Charles de Gaulle
Tomek Baginski

A Heathrow vezérigazgatója, John Holland-Kaye arról beszélt, hogy súlyos pénzügyi veszteségeik lesznek 2020 harmadik negyedévére vonatkozóan is – amely a nyári csúcsidőszakra vonatkozik. A vezérigazgató a jövőt tekintve bizakodásának adott hangot a nyilatkozatában:

„Nagy-Britannia lemaradt, mert túl lassan vezettük be az utasok tesztelését. Az európai vezetők gyorsabban cselekedtek, és most gazdaságaik kihasználják az előnyöket. Párizs – Európa legnagyobb repülőtereként – először előzte meg Heathrow-t, Frankfurt és Amszterdam pedig gyorsan teret hódít. Tegyük ismét Nagy-Britanniát győztessé! Az indulás előtti COVID tesztek bevezetése és az amerikai szövetségesekkel együttműködésben létrehozott, Amerikába tartó teszt útvonal megnyitása megindíthatja a gazdasági fellendülésünket és az Egyesült Királyságot visszavezeti európai riválisaink elé. ”

A londoni Heathrow repülőtér 1,5 milliárd font veszteséget termelt az év első kilenc hónapjában, átlagosan napi 5,5 millió fontot, átszámítve ez 612 milliárd forint.

FUN FACT: 2020 első 9 hónapjára vonatkozóan 61 millióról 18,97 millióra csökkent az utasainak a száma, ami így is 3 millióval több, mint a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 16,2 millió fős, 2019-es teljes éves rekord forgalma – ami egyébként sokak és az én véleményem szerint is már brutálisan megterhelte a fővárost zajszennyezés szempontjából a gyakran 1-2 percenként felszálló és leszálló gépekkel.

A Heathrow és a Charles de Gaulle repülőterek utasforgalma számokban

Az előrejelzések szerint az utasok száma London Heathrow-n 2020-ban 22,6 millió, 2021-ben pedig 37,1 millió lesz, szemben a júniusi előrejelzéssel, amely 2020-ra még 29,2 millió, 2021-re pedig már 62,8 millió utast becsült. Összehasonlításul, a 2019-es éves tény 81 millió utas volt. A tervek csökkentését a COVID második hulláma okozza amellett, hogy lassan, vagy egyáltalán nem halad a „nagy kockázatú” országok irányába a határok újranyitása.

A párizsi Charles de Gaulle Európa újonnan megkoronázott, legforgalmasabb repülőtere a fentiekkel szemben 19,27 millió utast szolgált ki az év első 9 hónapjában, ami 300 ezerrel több, mint londoni vetélytársának teljesítménye.

Spabook kaland a Charles de Gaulle reptéren: Azt azért érdemes tudni, hogy ezek a nagyon híres repterek általában elég régiek is. Annak ellenére, hogy az évtizedek alatt több terminállal is bővülhettek, nem annyira könnyű átszállni, mint egy újonnan épített, már erre optimalizált repülőtéren. Amíg a szintén hatalmas isztambuli Atatürk reptéren 90 perc elegendő, és még néhány percünk marad is, addig itt Párizsban nagy szerencsém volt, hogy 2 órát késett az induló járatom, mert a 90 perces átszállási időmet elérve még nagyon távol jártam a beszálló kaputól, amit nem is volt olyan ösztönösen egyszerű megtalálni, mint ahogyan azt a több, mint 120 repülésem alatt máshol megszoktam.

Érdekelnek az utazós és wellness témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben