Indul a Hévíz-Balaton Airport többmilliárdos fejlesztése

by Polisor Bettina

Elkezdődött a Hévíz-Balaton Airport fejlesztése, ami a tervek szerint 2025-ben fejeződik be. A 2,2 milliárdos kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztés mind a nemzetközi turizmus, mind a térség gazdaságának fellendítését nagyban segíti.

A fejlesztés biztosítja a Hévíz-Balaton Airport egész éves, európai színvonalú működését

Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezető igazgatója elmondta a Zaol-nak, hogy a fejlesztés eredményeként a repülőtéren vadonatúj gurulóút, előtérmegvilágító fények és számos utasbarát kényelmi fejlesztés is megvalósul majd:

„Teljesen megújul a gurulóút, a futópálya tágulási hézagjai, s új, a műszeres leszállást segítő ILS-berendezést kap a kifutópálya. Az utasforgalmi épületet úgy alakítják át, hogy az utasok kényelmének is jobban megfeleljen, és egyúttal biztosítsa, hogy akár egyszerre tudjanak kiszolgálni egy schengeni belső, illetve külső országból érkező járatot. Mindemellett energiahatékony fényforrásokat telepítenek, a terminál, hűtő-, fűtő- és légcserélő rendszerének megújítása és szigetelése pedig nemcsak az utazók számára teszi komfortosabbá a várakozást, hanem a reptéren dolgozók munkakörülményeit is jelentősen javítja. A rekonstrukció nemcsak a nyári hónapok teljesítményére lehet jó hatással, hanem a repülőtér egész éves működtetését, az üzemelés biztonságát és fenntarthatóságát erősíti majd. A repülőtér jelentőségénél fogva ez a beruházás Hévíz és az egész balatoni térség, sőt a nyugat-magyarországi fürdővárosok vendégforgalma számára is kedvező perspektívákat nyithat. Ezen túlmenően a fejlesztés nagymértékben támogatja majd azt a célt is, hogy a Balaton négyévszakos desztinációként, télen-nyáron kiváló úti célt jelentsen a hazai és a nemzetközi vendégek számára.”

– részletezte Benkő Attila

Az ügyvezető igazgató emlékeztetett, hogy a világjárvány, majd később az orosz-ukrán háború jelentős hatást gyakorolt a repülőtér forgalmára, ugyanis az orosz turistaforgalom eltűnt, és a német utasok száma is csökkent.

„Ez persze nem jelenti azt, hogy leállt volna a repülőtér. Az üzleti, sport- és hobbi céllal érkezők továbbra is igénybe veszik a Hévíz által kínált szolgáltatásokat és a környező szálláshelyeket. Határközeli fekvésénél fogva a repülőtérben jelentős a légi áruszállítási potenciál is, a légikikötő már most is élvezi a környékbeli vállalkozásokhoz érkező üzleti cargo forgalmat. Egy-egy olyan térség számára, amely az ország központi repülőterétől több mint kétórás autóútra fekszik, elérése pedig közösségi közlekedéssel még ennél is több időt vesz igénybe, hatalmas előnyt jelenthet egy közeli, működő nemzetközi kereskedelmi repülőtér. Ez lehetővé teszi például, hogy az itteni úti cél olyan külföldi turisták látókörébe is bekerüljön, akik kényelmi okok vagy idő híján nem kívánnak hosszabb időt utazással tölteni. A menetrendi járatok pedig újabb, például üzleti vendégkört is vonzhatnak.”

– nyilatkozta Benkő Attila

Dortmund és Hévíz között 2022 óta van menetrendi légiösszeköttetés

A Németországból érkező utasok Hévíz, Zalakaros és a Balaton környéki települések szálláshelyeinek forgalmát is megnövelték, mutatott rá a járat utasai körében végzett kérdőíves kutatás.

„A Balaton és Hévíz légi elérhetőségének javítása jelentősen hozzájárul ahhoz is, hogy még több jól költő nemzetközi turistát fogadhassunk, hiszen a repülővel érkezők körében különösen magas az ilyen vendégek aránya. Ehhez azonban be kell fektetni, hogy a légikikötőt is vonzóbbá, a repülést kényelmesebbé és még biztonságosabbá tegyük az utazók számára. Ezt ismerte fel a kormány, amikor tavaly novemberben Hévíz fejlesztéséről döntött. Ennek a kiemelt figyelemnek és a 2,2 milliárd forint támogatásnak köszönhetően válhat valóra régóta dédelgetett álmunk, a Hévíz-Balaton Airport fejlesztése is, amit további eszközbeszerzések egészítenek ki. A légikikötő magas minőségű szolgáltatása összgazdasági szempontból is kiemelt fontosságú a térség számára, és országos viszonylatban is nagy jelentőségű.”

– foglalta össze Benkő Attila

A felújítás alatt – a Németországból érkező chartereket leszámítva – állandó járatokat az idei szezonban nem fogad a repülőtér, így téve egyszerűbbé az építési munkálatok elvégzését.

A turizmus világának híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben