Hévíz repülőtér Balaton airport sármelléki reptér állami tulajdon felvásárlás

Nemzetközi repülőteret vásárolt az állam

by Waterfan

Magyarország 2. legnagyobb repülőterének, a sármelléki Hévíz-Balaton Airport [SOB] 90 százalékos, többségi tulajdonrésze került az államhoz.

A tárgyalások még augusztusban kezdődtek és már a Magyar Közlöny augusztus 12-i számában megszületett a határozat arról, hogy a Kormány egyetért azzal, hogy az állami támogatások felhasználásának hatékonyságának növelése, ellenőrizhetősége, valamint a stratégiai fontosságú turisztikai ágazat fejlesztésének érdekében az állam megvásárolja a repülőtér 90%-os tulajdonrészét Hévíz Város Önkormányzatától. Ez a tranzakció zárult most le november 11-én – derül ki a Magyar Közlöny újabb kiadásából.

A repülőteret üzemeltető cégben a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja.

A nemzetközi repülőtér, precízen fogalmazva a Hévíz-Balaton Airport Kft. 90 százalékos tulajdonrésze 114 millió forint vételár ellenében került az állam tulajdonába. A maradék 10 százalékos tulajdonrész továbbra is Hévíz Város Önkormányzata tulajdonában maradt.

Magyarország 2. legnagyobb repülőtere a Hévíz-Balaton Repülőtér

Amit viszonylag kevesen tudnak, hogy a Hévíz-Balaton Airport hazánk 2. legnagyobb repülőtere, a kifutópálya hosszát, ezáltal pedig a kiszolgálható gépek nagyságát tekintve. A betonozott futópálya (Rwy 16L-34R) 2500 m hosszú és 60 m széles. Éjszakai világítással és műszeres megközelítést segítő berendezéssel (NVFR, IFR) is rendelkezik, ezáltal éjszaka, valamint rossz látási viszonyok között is használható.

A másik érdekesség – bár valójában magától értetődő tény -, hogy a Hévíztől 15 kilométerre elhelyezkedő repülőtér Schengeni határként is szolgál. Ha valaki schengeni térségen kívülre utazik, vagy onnan érkezik, akkor útlevél ellenőrzésen kell átesnie. Schengeni országokba utazva a személyi igazolvány is elegendő.

Korábban már volt innen menetrendszerinti járat, az aranyévek 2006-2008 között voltak, amikor a Ryanair is repülte a desztinációt. Talán újra lesz hasonló élet arrafelé, ha kiszabadulunk a kórság fogságából.

Hévíz-Balaton Airport sármelléki repülőtér éves utasforgalom

2008 után mindenesetre az utasforgalom bezuhant, és charter járatokra korlátozódott, ennek ellenére is még megérte a külföldiek által itt elköltött pénzből befolyó adóbevételek miatt. Az utolsó 10 évben az utasok száma átlagosan 20000 fő körül alakult éventefun fact: a Spabook.net oldalát november 16-án 21213-an olvasták egyetlen nap alatt – és komoly matekozás zajlott a háttérben, hogy ez valahogyan megsokszorozódjon. Igazából lehetne növekedést elérni, például Budapestről is vehetne át járatokat, hiszen felesleges a fővárosba repkednie azoknak, akik utána az idejüket a Dunántúlon kívánják eltölteni.

Van miért ide utazni egyébként, hiszen a meleg vizes Tó mellett annyiféle wellness, és balneoterápiás kezelés van, hogy 1 évig tartana, mire mindegyiket bemutatom egy hetenkénti cikksorozatban.

Ennek is köszönhető, hogy a statisztikák szerint is mind a belföldi, mind pedig a külföldi utazók körében évek óta a leglátogatottabb hazai üdülőhelyek között vannak a balatoni és a nyugat-magyarországi fürdővárosok.

A kimutatások szerint a térség nem csupán az egyik legfejlettebb terület Magyarországon, hanem az átlagos tartózkodási idő, valamint a vendégek költési hajlandósága is magasabb az átlagnál.

A turizmust irányító szervezet, az MTÜ tehát többségi döntéshozóként jelenik meg a Sármelléki Repülőtér működtetésében. Kétségtelenül vannak olyan stratégiai elemek, amik miatt ez a felállás előnyöket hordozhat magában. Persze minden lehetőség csak ígéret, a lehetőségekkel élni is kell, ehhez kívánok sok elhivatottságot, szakmai alázatot, kitartást és sok sikert az érintetteknek!

Csatlakozz csoportunkhoz, ahol szállás véleményekről, utazós témákról és eseményekről is értesülhetsz. Érdekes volt? Oszd meg másokkal is, és várjuk a véleményed itt!

Jó utat, sok élményt,
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó,
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben