Hogyan kerüld el a stresszt a repülőtéren?

by Kassay Tamás

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. Minden utas és a repülőterek dolgozói számára is fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek és ne alakuljanak ki felesleges torlódások. A Budapest Airport közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy mire érdemes figyelni azért, hogy a kikapcsolódás már a repülőtéren kezdetét vehesse.

Tippek a gördülékeny repülőtéri áthaladáshoz

A járat indulása előtt legalább két és fél órával érkezz meg a repülőtérre. Így biztosan elegendő idő jut arra, hogy feladd a poggyászod, átsuhanj a biztonsági ellenőrzésen és még pihenj is a beszállítás előtt. A nyári szezonban akár napi ötvenezernél is több utas fordulhat meg a repülőtér termináljain, ezért amennyiben megoldható, kísérő nélkül lépj be a terminálépületbe; így elkerülhetővé válnak az esetleges torlódások.

Amennyiben lehetséges, az utasfelvételt (check-in) és a parkolóhelyfoglalást online végezd el, – ezzel időt és pénzt is spórolhatsz, elkerülheted a repülőtéri sorban állást, és biztosíthatod parkolóhelyedet a terminálok közelében.

Ha feladott poggyásszal utazol, és légitársaságod lehetővé teszi, vedd igénybe a repülőtéri önkiszolgáló poggyászfeladó rendszert. Nyomtasd ki önállóan, gyorsan és egyszerűen csomagcímkédet a 26 automata valamelyikével, illetve szükség esetén a repülőtéri személyzet segítségével, ezt követően pedig már csak fel kell helyezned a csomagot a kijelölt poggyászszalagra. Ha pedig csak kézipoggyásszal utazol, még ennél is könnyebb dolgod van: a 100E busz megállójához közel eső főbejáraton lépj be a terminálra, és amennyiben már elvégezted az utasfelvételt, menj közvetlenül a biztonsági ellenőrzéshez, ezzel is segítve a zsúfoltság elkerülését az indulócsarnokban.

Tájékozódj a terminálokon kihelyezett várakozás-kijelző monitorokon, vagy a Budapest Airport weboldalán arról, hogy a 2A vagy a 2B oldalon haladhatsz át gyorsabban a biztonsági ellenőrzésen. Jó tudni: az úticéltól függetlenül bármelyik oldalon található ellenőrzőpontot választhatod, hiszen nem-schengeni járat esetén az útlevélellenőrzés a biztonsági átvilágítás után történik. Ne feledd, a biztonsági ellenőrzés során már nem kell kivenned a táskából az elektronokai eszközeidet, és a gyorsítósáv (Fast Track Lane) használata is tovább gyorsítja az ellenőrzési folyamatot.

A Budapest Airport gondoskodott az indulás előtti felfrissülésről is; hozd magaddal saját kulacsod, amelyet a biztonsági ellenőrzést követően a 13 ivókút bármelyikénél feltölthetsz friss, tiszta ivóvízzel.

A repülőtér-üzemeltető külön kényelmi szolgáltatásokkal gondoskodik a családok elégedettségéről. Ha kisgyermekkel utazol, használd bátran a Budapest Airport által biztosított babakocsikat, amelyeket a biztonsági ellenőrzést követően egészen a beszállásig díjmentesen vehetsz igénybe. A gyermekek ellátására 5 baba-mama szoba is rendelkezésre áll a terminálon. A kicsik szórakozását 3 repülőtéri játszótér is garantálja, amelyek közül az 1. mólón található mini repülőtér páratlanul izgalmas birodalmat kínál a gyerekeknek.

Élvezd a repülőtéren töltött időt!

stresszmentes utazas repülőtér Budapest Airport
Budapest Airport / Baranyi Róbert

Ha megérkeztél a budapesti repülőtérre, a nyaralás már el is kezdődött. Ülj be a repülőtéri éttermek, vagy exkluzív várók valamelyikébe, válogass a prémium üzletek kínálatából, vagy igyál egy finom kávét. Ha a szabad levegőn szeretnél várakozni, már a 2A és a 2B Terminálon, valamint az 1. mólón is lehetőséged van tágas teraszokról élvezni az előterekre nyíló kilátást. A 2B Terminál tavaly októberben átadott, 200 m2-es, fedett (nem dohányzó) szekcióval ellátott terasza az ide nyári szezonra nyerte el végleges dizájnját, amelyet az igényes szabadtéri bútorok mellett zöld növényzet tesz még szebbé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben