Ryanair fogyasztóvédelmi bírság extraprofit különadó 300 millió forint

Jelentős bírságot kapott a Ryanair az extraprofit-különadó áthárítása miatt

by Kassay Tamás

Korábban cikksorozatban számoltam be arról a csatározásról ami a Ryanair fapados légitársaság és a magyar kormány, különösen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter között zajlott, időnként már személyeskedésbe torkollóan. Első cikkemben garantáltam, hogy a Ryanair bírságot fog kapni, bár mások akkor azt mondták, hogy nincsen miért. Spabook szakértői oldalról vezette le, hogy pontosan miért lesz jogos a bírság kiszabása és most ez be is igazolódott.

A fogyasztóvédelmi hatóság a mai napon jogsértést állapított meg, a Ryanair légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. A fogyasztóvédelmi bírság összege: 300 millió forint

– írja Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán, szúrta ki a Telex. A miniszter felidézi: június 10-én indította a főváros kormányhivatal a fogyasztóvédelmi hatósági eljárást a Ryanair ellen az extraprofit-különadó áthárítása témájában. Az ügyet „szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette” – olvasható posztban.

Magát a fogyasztóvédelmi eljárást is a miniszter rendelte el, soron kívül, június 21-én, 12 nappal az adó áthárításáról szóló Ryanair-döntés után. A vizsgálat elindításáról szóló közleményben arra is kitérnek: „az a hangnem, amit a Ryanair vezetése ütött meg a magyar kormánnyal szemben az elmúlt napokban, a panaszok alapján általánosan előfordul a cég részéről az utazóközönséggel szemben is, ami megengedhetetlen” (a Ryanair vezérnek szóló pikáns nyilatkozat itt olvasaható).

A közleményben a miniszter kétszer is leírja figyelmeztetésképp: az extraprofit-különadó áthárítása esetén minden esetben fogyasztóvédelmi vizsgálatot fognak indítani, illetve az egyik helyen azt is megjegyzi, hogy az adó áthárítását „bírsággal fogjuk büntetni a továbbiakban is”. Arra is kitér a közleménye, hogy „Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak.”

Az ügy előzménye: a kormány június elején 7 különböző szektorra vezetett be úgynevezett extraprofit-különadókat, amelyeket a Ryanair vezér egyébként mint eszközt elfogadhatónak tart, egyetlen problémája az volt, hogy az ő cégének is fizetnie kell. A 7 ágazat egyike a légi közlekedés, itt utasonként, vagyis jegyenként 3900 forint az adó mértéke az európai utak nagy részére, 9750 forint más esetekben.

A Ryanair már az adó bevezetésének pillanatában kiborult és nyilvános szócsatába kezdett a médián keresztül a kormánnyal, emellett az adót már a nyilatkozat másnapján át is hárította az utasaira, csak éppen azokra is, akik már megvásárolták a jegyüket. Így az adót visszamenőleg is átterhelte a már megváltott jegyekre és ez az, amit véleményünk szerint – szemben más szakértőkkel – nem tehetett meg jogszerűen. Ugyanis: az adó alanya nem a légitársaság, hanem a földi kiszolgáló cég. Tehát, nem hivatkozhat adóteher növekedésre, mert a légitársaság számára semmiféle adóteher nem változott meg. Ami változott, hogy drágább lett nekik a földi kiszolgáló szolgáltatás megvásárlása egy másik magánvállalkozástól, amely költségszámlát állít ki nekik. Értjük tehát az összefüggést, meg átlátunk rajta, de jogi értelemben innentől kezdve mi a Spabook részéről borítékoltuk a bírságot, igazunk lett. A Telex akkori elemzése éppen ellenkező álláspontot képviselt, mint a Spabook.

Frissítés: ahogyan az várható volt, a Ryanair fellebbezést nyújt be a szerintük alaptalan bírsággal szemben.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben