A KLM mesterséges intelligenciával csökkenti az ételhulladék mennyiségét

by Kassay Tamás

A mesterséges intelligencia segítségét is beveti a KLM légitársaság annak érdekében, hogy csökkentse az ételhulladék mennyiségét – közölte a holland légitársaság.

A KLM innovatív rendszere a Meals on Board System

A közlemény szerint, a légitársaság a catering szolgáltatás számára kifejlesztett algoritmus segítségével igyekszik pontos becsléseket készíteni arról, hogy egy-egy járatra mennyi ételt kell elkészíteni, és a fedélzetre vinni.

A legújabb mesterséges intelligencia modell (TRAYS) az első olyan modell, amelyet kifejezetten a KLM catering tevékenységeihez fejlesztettek ki. A mesterséges intelligencia modell a múltbeli adatok alapján előrejelzi a fedélzeten tartózkodó utasok számát. A Meals On Board System (MOBS) megkapja a várható utasszámokat járatonként, külön előrejelzésekkel a Business, Premium Comfort és Economy osztályokra. A mesterséges intelligencia modell segítségével történő előrejelzés 17 nappal az indulás előtt kezdődik, és a járat indulása előtti 20 percig tart. Ez azt jelenti, hogy a lehető legpontosabb utasszámot jósolja meg a teljes étkeztetési folyamatra a beszerzéstől a berakodásig, így elkerülhető az ételfelesleg.

Az első három hónap adatai szerint a cateringhez fűződő tevékenység során 63 százalékkal kevesebb ételhulladék keletkezett. A leginkább szembetűnő változás az interkontinentális járatokon látszik, ahol 2,5 adaggal kevesebb ételhulladék keletkezik járatonként. Ez éves szintre és a teljes járathálózatra vetítve 111 tonnát jelent, ennyi étel elkészítése és hulladékká válása spórolható meg.

Örülünk, hogy értékes hozzájárulást tudtunk nyújtani a KLM számára fontos projekthez. A Kickstart AI-val az a célunk, hogy felgyorsítsuk a mesterséges intelligencia bevezetését a holland üzleti közösségben, és várakozással tekintünk a holland vállalatokkal való szoros együttműködés elé ennek megvalósítása érdekében.

– nyilatkozta Sander Stomph (vezérigazgató és társalapító, Kickstart AI)

A közlemény szerint a KLM már dolgozik azon, hogy a catering szolgáltatások mellett a járatüzemeltetés és gépkarbantartás területén is szélesebb körben alkalmazzon mesterséges intelligenciát.

Marjan Rintel, a KLM vezérigazgatója a közleményben kiemelte, a digitális technológiába való befektetés fontos a társaság számára, hiszen a mesterséges intelligencia segítségével a járatüzemeltetés a mainál sokkal hatékonyabb és fenntarthatóbb lehet.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben