Kolozsvári repülőtér rekord utasforgalom 2023

Rekordot döntött a legnagyobb erdélyi repülőtér utasforgalma

by Kassay Tamás

Rekordot döntött tavaly a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér utasforgalma, a legjelentősebb erdélyi repülőtéren 3 240 750-en fordultak meg – közölte kedden a repülőtér, amit az MTI szemlézett.

A Kolozsvári Repülőtér a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy 2023-ban az utasforgalom 22,53 százalékkal felülmúlta a 2022-ben regisztráltat. Ezzel az utasszámmal a kolozsvári továbbra is Románia első számú regionális repülőtere. A statisztika szerint 2,33 millió utassal a jászvásári (Iasi), 1,35 millióval a temesvári követi a rangsorban. A kolozsvári repülőtéren megfordult utasok száma tavaly november 24-én érte el a hárommilliót, a korábbi években – beleértve a járvány előtti időszakot is – soha nem utaztak ennyien repülővel Erdély fővárosába.

David Ciceo igazgató akkor emlékeztetett, hogy 1996-ban a repülőtérnek még csupán 32 ezer utasa volt, tehát azóta százszorosára nőtt az utasok száma. Jelentősen bővült tavaly a bukaresti repülőterek utasforgalma is, bár nem haladta meg a 2019. évi szintet – írta a reptereket üzemeltető vállalat közlése alapján a News.ro. Az adatok szerint a román főváros Henri Coanda és a Baneasa nemzetközi repülőterén 2023-ban 14,69 millió utas fordult meg. Ez 16,56 százalékos növekedés az előző évhez képest, és megközelíti a 2019-es szintet, amikor 14,72 millió utast számoltak.

A román főváros repülőterein az áruforgalomban is növekedést jelentettek 2023-ban.

A vállalat megjegyzi, hogy az utasok számát az ukrajnai háború, majd a közel-keleti konfliktus is negatívan befolyásolta, és jelentős kiesést okozott a Tel-Aviv-i járatok leállása, amely az egyik fő úti cél volt.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben