Ryanair Budapest járatbővülés 2023 nyári menetrend Michael O'Leary

Kivonulással fenyegetőzőtt, de járatbővítést jelentett be a Ryanair

by Kassay Tamás

Pénz beszél, kutya – és Michael O’Leary Ryanair vezér – ugat, a Ryanair pedig a tavalyi sírás ellenére rekord profitot számol. A szókimondó ír cégvezér, aki néha elveszik a jog útvesztőiben, személyesen jött el Budapestre, hogy a sajtó képviselői előtt bejelentse az új járatbővítéseket.

A Ryanair 2023-as nyári menetrendje, foglalható útvonalak

A Ryanair fapados légitársaság ferihegyi bázisáról 8 darab Boeing 737-es géppel 56 útvonalat repül, hetente 500 járattal. Ez az 56 útvonal 6 útvonallal kevesebb a tavaly nyárra bejelentett 62 útvonalnál, ellenben a heti 500 járat napi 71-72 járatot jelent, amivel önmagában akkora forgalmat generál, amire a Ferihegyi Repülőtér annak idején engedélyt kapott. Hogy a többi repülővel mi a helyzet? Erről sajnos mélyen hallgatnak az érintettek, de a 18. kerület bevezetett egy légiutas forgalmi adót, amelyet a Ryanair vezér ezúttal nem idiótázott le, de nagyra értékelte, hogy a főváros sem támogatja és hogy hamarosan a Kúria is megvizsgálja majd a jogszerűségét, mert szerinte nonszensz, hogy 2 féle adó is vonatkozzon ugyanarra a repülőútra.

Szerintem pedig az a nonszensz, hogy naponta 300 járat repül el a főváros sűrűn lakott, reptérhez semmilyen módon nem kapcsolódó területei, például a 9., 11., 21., 22. kerületek bizonyos részei felett. Abszolút jogos a 18. kerület adóztatási szándéka. Sajnos azonban rossz megoldást választottak, mert a célt ezzel nem érik el. A mohóság győzött az ésszerűség felett. Az ésszerű az lett volna, ha súlyos adót vetnek ki az éjszakai (23 óra utáni) és a kora reggeli (7:30 előtti) járatokra, olyan mértékben, hogy ezekben az időszakokban a kereslet durván visszaessen és a légitársaságok ezen időablakon kívülre módosítsák a menetrendjeiket. Ez lenne a fenntartható fejlődés irányába és a társadalmi jogosság irányába mutató lépés. A mindenkire egységesen vonatkozó 1000 forintos díj lényegében értelmetlen és csak pénzbeszedés, szabályozói hatása nincsen, ettől nem lesz kevesebb járat.

A Ryanair tavaszi, nyári útvonalai Budapestről

Március végétől visszatér a kínálatba heti 2 járattal Bournemouth, amely a téli menetrendből állítólag a repjegy adó miatt került ki – valójában meg nem. Új útvonalként jelenik meg a kínálatban a még tavaly decemberben bejelentett, március 27-től induló Budapest – Belfast út. Újraindul a Bordeaux-i útvonal is, bár erre egyelőre még nem lehet jegyet foglalni.

A Ryanair 15 budapesti útvonalán növeli a járatszámot a nyári időszakban, köztük Berlin, Korfu, Róma és Koppenhága irányába.

A szezonális és nyaralóútvonalak közül márciustól Palma de Mallorce (heti 5) és Rimini (heti 3), júniustól Alghero (heti 2), Burgasz (heti 3), Korfu (heti 4), Kréta (heti 3), Míkonosz (heti 2), Préveza-Aktion (heti 2), Rodosz (heti 3), Zadar (heti 3) és Zákinthosz (heti 1) szerepel az idei kínálatban. – gyűjtötte össze az Airportal.

A Ryanair, vagy a Wizz Air a piacvezető?

A Ryanair vezérigazgatója Budapest első számú légitársaságának nevezte a Ryanairt, amely a legtöbb utast szállítja a magyar fővárosból és a legszélesebb útvonalválasztékot kínálja a magyar utasoknak. Erre a Wizz Air azonnal közleményben reagált, szerintük a korábbi évben és 2022-ben is piacvezetők voltak és 2023-ban is azok maradnak Budapesten. Ami biztos: A Wizz Air 13 gépet közlekedtet a budapesti bázisról, szemben a Ryanair 8 gépével. Az ülések kapacitása sem lehet több, hiszen a Wizz Air A321 neo-kkal közlekedik, amely hosszabb és több üléssort tartalmaz, mint a Boeing 737-esek.

Fun fact: bár a O’Leary azzal tiltakozott hangosan a repjegyadó bevezetése ellen, hogy súlyosan veszteséges a repülés, azt okosan elsunnyogta, hogy eközben a Ryanair adózott eredménye elérte az 1,371 milliárd eurót a vállalat 2022. szeptember 30-án zárult első pénzügyi félévében, amely meghaladja a járvány előtti év azonos időszakának nyereségét is.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben