légitársaságok kézipoggyász egységes szabályozás Európai Parlament

A légitársaságokat érintő egységes szabályozást sürget az Európai Parlament

by Polisor Bettina

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el, amelyben az EP-képviselők a légitársaságokra nézve kötelező, a kézipoggyászok méretére és az árára vonatkozó egységes előírásokat előíró uniós jogszabály elfogadását szorgalmazták – írja az MTI.

Az árak harmonizálását és egységes kézipoggyász-politikát előíró jogszabály elfogadását sürgeti az Európai Parlament

A kézfeltartással elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők mindenekelőtt a légitársaságok kézipoggyászra vonatkozó következetlen szabályok okozta kellemetlenségekre és kényelmetlenségekre hívták fel a figyelmet, ezért a légi utasok jogairól szóló uniós jogszabályok felülvizsgálatát sürgették.

Az EP-képviselők kiemelték, hogy a légitársaságok eltérő szabályozása a megengedett poggyászra vonatkozóan rejtett díjakat eredményez, és megnehezíti az árak összehasonlítását. Ha az utasok különböző légitársaságokat vesznek igénybe, vagy változtatniuk kell a terveiken, az ellentmondásos szabályok zavart okoznak. Hangsúlyozták továbbá, hogy a jelenlegi uniós légiközlekedési jogszabályok felülvizsgálata során az Európai Bizottságnak teljes mértékben végre kellene hajtania az Európai Unió Bíróságának vonatkozó ítéletét, az uniós bíróság ugyanis korábban megállapította, hogy a légitársaságok nem számíthatnak fel felárat a kézipoggyászért, „feltéve, hogy az ilyen kézipoggyász megfelel az észszerű követelményeknek súlya és méretei tekintetében, és megfelel az alkalmazandó biztonsági követelményeknek”.

A szorgalmazott új jogszabályoknak más rejtett költségekkel is foglalkozniuk kellene, mint például az üléskiosztással kapcsolatos díjak

Deutsch Tamás és Tóth Edina európai parlamenti képviselők az MTI-hez eljuttatott közleményükben arról tájékoztattak, hogy üdvözölték a kezdeményezést, hiszen – mint írták – a poggyászméret egységesítésén túl a szabályozás sürgetné az olyan megtévesztő reklámozás felszámolását is, amely rejtett poggyászdíjakat jelenthet a fogyasztók számára a jegy megvásárlásakor.

 „Itt az ideje, hogy az Európai Unió ideológiai viták és álmegoldások helyett a belső piac valódi problémáival és a fogyasztók hatékony védelmével foglalkozzon.”

– tették hozzá a közleményükben a politikusok

Tóth Edina hangsúlyozta, a súly- és méretszabványok jelentősen eltérhetnek a légitársaságok között, ami gyakran kellemetlen utazási élményeket, késéseket és esetenként vitákat okozhat az utasok és a légitársaság személyzete között.

„A légitársaságok végső soron arra kényszerítik a fogyasztókat, hogy az ellentmondásos szabályaik miatt különböző méretű kézipoggyászokat halmozzanak fel otthonaikban.”

– mondta el a képviselőnő

Mint azt Deutsch Tamás kifejtette „köztudott”, hogy a fapados légitársaságok úgy üzletelnek a jegyek árával, hogy a vásárlás végéig elrejtik a kézipoggyász szállításáért járó különdíjat. A nem egyértelmű reklámozás ezért félrevezetheti a fogyasztókat, akik azt hihetik, hogy a valóságosnál jobb ajánlatot kapnak. Véleménye szerint az is aggodalomra ad okot, hogy a keresőmotorok tisztességtelen előnyhöz juttathatják az ezeket a rendkívül alacsony viteldíjakat hirdető légitársaságokat.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben