A légitársaságok kárt okoznak az utazási irodáknak, szigorítani kell a szabályokat a MUISZ tagja szerint

by Polisor Bettina

Kreiter Gábor, az ITAKA Utazási Iroda ügyvezető igazgatója mint a Magyar Utazási irodák Szövetségének (MUISZ) kiutaztatási bizottságának tagja kezdeményezi a légitársaságokra vonatkozó szabályok szigorítását a bizottság ülésén – közölte az utazásszervező cég hétfőn az MTI-vel.

Az utazási irodák szerint a repülők késése jelentős veszteségeket okoz az utazásszervezőknek, amelyeknek nincs hatáskörük az ilyen esetekre.

A Spabook.net szerkesztősége személyesen ismer olyan utazási irodát, amely számára komoly likviditási veszélyt okozott az, hogy a Lufthansa törölte az egyik járatát, mire az utazási irodának az egzotikus, tengerentúli úti cél miatt korlátozott eljutási lehetőségek és azok last minute jelentősen magasabb költsége miatt nem volt más lehetősége, mint lemondani az utat és visszafizetni az utasoknak a befizetett összeget (ez a jog szerint kötelezettségük is) azok számára, akik a sokkal drágább alternatív útvonalas repülőjegyet nem kívánták megfizetni, igenám, de mivel eredetileg az utazási csomag része volt a repülőjegyek ára is, a repjegyekre vonatkozó kártérítést viszont az utazási iroda nem kapta meg a légitársaságtól, mert azok vis maiorra hivatkoztak, így a veszteség a vétlen utazási iroda oldalán csapódott le.

Most pedig az ITAKA adott ki közleményt, amely szerint azt akarja elérni, hogy a légitársaságokat is legalább olyan szigorúbban szabályozzák, mint az utazásszervezőket, rájuk is kiterjedjen a tájékoztatási kötelezettség.

„A légi közlekedés állapota az utóbbi időben kritikus, a késések egyre gyakoribbak, és ez jórészt a földi kiszolgálók felelőssége” – írták.

Az ITAKA egyik csoportja hétvégén Budapesten rekedt, mert a járatukat üzemeltető légitársaság gépe meghibásodott, a péntek délutáni felszállást ezért többször is el kellett halasztani. A Tailwind repülője végül vasárnap reggel indulhatott el Törökországba, addig az ITAKA munkatársai folyamatosan tájékoztatták az utasokat a fejleményekről, és a jogszabályi kötelezettségeiken túl is mindent megtettek, hogy az eset mindenki számára megnyugtató módon rendeződjön – tették hozzá.

„A vonatkozó jogszabályban felsorolt tájékoztatási és kártérítési kötelezettségen túlmutatva azonnal értesítettük a járatra várakozókat, megadtunk minden információt az utasoknak, több – korábban felsorolt – alternatívát is felkínálva nekik”

– írták, példaként említve, hogy felajánlották a teljes visszatérítést, illetve a kedvezményes átfoglalási lehetőséget is.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben