Lezuhant egy Boeing 737 utasszállító repülőgép Kínában (videó)

by Kassay Tamás

Lezuhant a China Eastern Airlines légitársasághoz tartozó Boeing 737-es utasszállító repülőgép 132 utassal a fedélzetén a kínai Guangxi tartománybeli Wuzhou Teng megyében, ahol a baleset következtében a hegyoldal is lágra kapott.- számolt be róla a helyi kínai média.

Az MU5736-os járat Kunmingból Guangzhouba tartott, és 13:11-kor indult a repülőtérről. A járat a tervek szerint 15:05-kor érkezett volna meg. A gép útja ide kattintva nézhető vissza a Flightradaron:

lezuhant kínai utasszállító mu5735 Kunming Guangzhou

A nyilvánosságra került felvételek alapján a gép szinte függőlegesen zuhanva csapódott a földbe, ami a riport alapján rendkívül szokatlan.

Már megint egy Boeing 737-es, de ez most nem MAX

Szomorú emlékeink vannak arról, hogy 2018-ban lezuhant a Lion Air 610-es járatát üzemeltető, legújabb fejlesztésű Boeing 737 Max típusú repülőgépe, nem sokkal később, 2019-ben egy másik, azonos típusú 737 Max is lezuhant, amelyet az Ethiopian Airlines üzemeltetett. A 2 halálos balesetet követően az összes Boeing 737 MAX utasszállító repülőgépet kitiltották a közlekedésből és világszerte a földre parancsolták őket. Kiderült, hogy a Boeing üzleti okokból követett el több mulasztást is, amely végül a tragikus balesetekhez vezetett. Több éves fejlesztést követően, a repülőgép irányítási szoftverének javítása után újra megkapták az engedélyt a felszálláshoz.

Boeing 737 MAX-ok történetéről, a halálos balesetekhez vezető üzleti döntésekről dokumentumfilm is készült. A Netflixen megtekinthető alkotás a Downfall címet kapta.

A mostani balesetben a China Eastern Airlines által üzemeltetett gép viszont nem az említett legújabb generációs 737 MAX, hanem még az azt megelőző széria, „hagyományos” Boeing 737-89P. Ez a repülőgép is fiatal, mindössze 6 éves volt. Kínában egyébként 2010-ben történt utoljára halálos kimenetelő légikatasztrófa.

Ha új információ jelenik meg, frissítem a cikket.

A turizmus világának precíz híreivel vár az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben