magyar állam Budapesti repülőtér visszavásárlás tulajdon

Megszerezte a magyar állam a budapesti repülőteret, 1200 milliárd forint vételár és 560 milliárd hiteltartozás terheli a költségvetést

by Kassay Tamás

2024. június 6-án, több mint egy éves tárgyalássorozat után aláírták a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződését. Ezzel a tranzakcióval a repülőtér közel 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került, a magyar állam 80%-os részesedést szerzett, míg a francia VINCI 20%-ot. A vételár 3,1 milliárd euró (1209 milliárd forint), amelyhez hozzáadódik a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi (560 milliárd forint) hitel meghosszabbítása. – tudta meg a Portfolio.

A tranzakció az utóbbi időszak legnagyobb értékű gazdasági eseménye Magyarországon. A tárgyalások a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és VINCI Airports részéről zajlottak. Az eladói oldalt az AviAlliance, a GIC és a CDPQ alkotta, míg a repteret finanszírozó nemzetközi hitelezőkkel is sikerült megegyezni.

Visszavásárolta a magyar állam a budapesti repülőteret

magyar állam Budapesti repülőtér visszavásárlás tulajdon
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

A visszavásárlás finanszírozása érdekében a magyar állam több vagyonelemet értékesített. Az Erste Bank, a Yettel Magyarország és a VIG társaságok részesedéseinek eladásából több mint 700 millió eurós bevételt szerzett, amelyet a Budapest Airport megvételére fordítottak. A fennmaradó összeget az Eximbanktól kapott hitelből és költségvetési forrásokból finanszírozták.

A Budapest Airport utasforgalma tavaly 14,6 millióra nőtt, ami a 2019-es szint 91%-a. A repülőtér 2023-ban 337 millió eurós nettó árbevétellel zárt, ami 22%-os növekedés az előző évhez képest. Az AviAlliance jelentős fejlesztéseket hajtott végre a repülőtéren, beleértve több mint 700 millió euró beruházást, amelynek köszönhetően a légiáru mennyisége is rekordot döntött.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a visszavásárlás csak a kezdet, és a cél, hogy a Budapest Airport a régió és a világ egyik legkiválóbb reptere legyen, összekapcsolva a nyugati és keleti tőkét és csúcstechnológiát.

A csütörtöki megállapodásnak köszönhetően vételár arányosan a Magyar Állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot. A vételár 3,1 milliárd euró, a hitelezői konzorciummal történt sikeres megállapodással pedig a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitel került meghosszabbításra.

A 80 százalékos állami tulajdonrész 965 milliárd forintba kerül a magyar költségvetésnek, emellé jön a hosszú távú hitel törlesztése is.

A korábbi számításokhoz képest olcsóbban szerezte meg a magyar állam a repülőteret:

még néhány hónapja is arról szóltak a hírek, hogy a magyar kormány 4 milliárd eurós ajánlott tett a reptérért, aztán egy megemelt, 4,4 milliárd eurós árról is szó volt, míg 2021-ben a Deutsche Bank fair érték becslése 4,2-5,2 milliárd euróról szólt. Pár hónappal ezelőtt a Portfolio is megnézte a piaci árazásokat és az utóbbi évek tranzakcióit, a 2019-es EBITDA-val számolva, a tőzsdén jegyzett repterek árazását figyelembe véve 2,7-4,4 milliárd euró adódott, az utóbbi évek tranzakcióinak árazásával pedig 4,5-4,6 milliárd euró.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben