magyar turisták ragadtak Jordániában

Magyar turisták ragadtak Jordániában

by Kassay Tamás

A hétvégi, Izrael elleni iráni légitámadás miatt lezárták Jordánia, Izrael és Egyiptom légterét is, amelyeket már ugyan újranyitottak, de jelen állás szerint a nemzetközi járatok közül nagyon sokat töröltek, a még közlekedő útvonalakra alig lehet helyet találni, az árak pedig a csillagos egekben járnak.

A Wizz Air hétfőn hajnali 4:47-kor tájékoztatta az utasait, hogy a keddi repülőjáratukat törölték, így a magyar turisták nem tudnak hazajutni Jordániából.

A Wizz Airnek e-mailben tettem fel kérdéseket, vélhetően hamarosan válaszolni fognak, akkor frissítem majd a cikket.

A Jordániában ragadt turisták egyelőre tanácstalanok, hogy hogyan juthatnának haza. A Konzuli Szolgálattól kaptak egy listát lehetséges opciókról, de nyilván, ha nincs járat, vagy valaki számára megfizethetetlenül drága, azzal ők sem tudnak mit tenni, a helyzet pedig még nem indokolja egy egyedi menekítő charter járat elindítását.

Frissítés: A Wizz Air azt közölte lapunkkal, hogy: mivel a mai Budapest-Ammán járatot törölni kellett biztonsági okok miatt, ezért a ma-holnapi visszajárat sem indul el. A legközelebbi járat Ammán-Budapest vonalon április 19-én indul, amely 20-ra ér Budapestre. Amit az utasok ebben az esetben tehetnek (ahogy a nyilatkozatban is írtuk – lásd lentebb), hogy visszaigénylik a jegyár összegét, vagy átfoglalják egy következő gépre.

A térképre nézve különösen érthetővé válik az aggodalomra okot adó helyzet, ugyanis Jordánia szomszédos országai az alábbiak:

  • Irak – esélytelen ezt az irányt megpróbálni.
  • Szaúd-Arábia – megoldható lenne, de óriási ország és nincsen tömegközlekedés, kérdéses, hogyan tudna a határátkelés után eljutni valaki a legközelebbi nemzetközi repülőtérre, a vízum pedig drága és online előzetesen kell igényelni.
  • Izrael – Eilatból kizárólag Tel-Avivba tartó belföldi járatok közlekednek. Tel-Avivból sok nemzetközi járat indul, viszont Ammanból törölték a Tel-Avivba tartó gépeket, így ide eljutni csak szárazföldön lehetne.
  • Egyiptom – meglehetősen nehéz lenne a hatalmas távolságot leküzdeni szárazföldön, lényegében esélytelen.
  • Muszáj Ammanból repülni bármivel, amivel lehet.

A Jordániában ragadt turisták így juthatnak haza

Ammanból jelenleg a Royal Jordanian királyi légitársaság közlekedik relatív normális üzem szerint, számos nemzetközi útvonalat repülnek, többek között Brüsszelbe, Isztambulba és Londonba is, ahonnan már könnyedén haza tudnak jönni a magyar utasok. Ugyanakkor a Tel-Avivba tartó járatukat ők is törölték, tehát nem tudnak oda átjutni a turisták, hogy onnan távozzanak a térségből.

Anglián keresztül: Amman – London

Az Amman – London Royal Jordanian járat a cikk írásának pillanatában 261 eurótól kezdődik az online közvetítőknél, de mire fizetésre kerül a sor, már fél millió forintos összegre ugrik és reális esélye van a túlfoglalásnak is a különböző rendszerek közötti szinkronizációs idők miatt, ezért azt javasoljuk, hogy közvetlenül a légitársaság weboldalán vásároljanak jegyet az érintettek. FRISSÍTÉS: április 18-ig minden hely elfogyott.

Belgiumon keresztül: Amman – Brüsszel

Az Amman – Brüsszel járatra április 17-én 251 ezer, míg 18-án 204 ezer forintba kerül a csak oda útra szóló jegy, de még van hely.

Törökországon keresztül: Amman – Isztambul

Az Amman -Isztambul járatra április 16-án 210 ezer, 17-én és 18-án 180 ezer forintba kerülnek a jegyek.

Megérkezett a Wizz Air közleménye a jordán helyzetre vonatkozóan

„Az Izraelben zajló háborús események miatt a Wizz Air törölte az április 14-i és 15-i, Tel Avivba tartó járatait.

A légitársaság minden érintett utast értesített a járattörlésről és az átfoglalás lehetőségéről a foglaláskor megadott e-mailben vagy SMS-ben. Az érintett járatok utasai ilyenkor választhatnak az ingyenes átfoglalás, a 100 százalékos készpénz-visszatérítés vagy az eredeti viteldíj 120 százalékának WIZZ-kreditben való jóváírása között.

A légitársaság célja, hogy minél hamarabb biztonságban el tudja juttatni utasait a kívánt úti céljukra, ennek érdekében folyamatosan nyomon követi az Izraelben zajló eseményeket, és konzultál az illetékes hatóságokkal, egyéb partnereivel.

Az összes elérhető biztonsági információ értékelése után, a Wizz Air járatai holnaptól, április 16-tól a megszokott menetrend szerint repülnek Izraelbe és Jordániába – erről az utasok is tájékoztatás kapnak. A légitársaság számára továbbra is utasai, személyzete és repülőgépeinek biztonsága a legfontosabb.”

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben