A milánói repülőtéren nem akartak felengedni a gépre egy magyar mozgáskorlátozott utast

by Kassay Tamás

A mozgáskorlátozott fiatalember a milánói repülőtéren a becsekkolásnál szembesült azzal, hogy érvényes repülőjegye ellenére nem kaphat beszállókártyát. Elektromos kerekesszékének akkumulátorát – azt, amivel előző nap ugyanezen légitársasággal utazhatott – ugyanis veszélyesnek találták és azt nem engedték fel a repülőre, anélkül viszont használhatatlan az elektromos kerekesszék. A légitársasághoz az okozott anyagi kár, valamint a súlyos jogsérelem ellentételezéseként 1 139 870 forint kártérítési igényt nyújtottak be. – közölte MEOSZ.

Az akkumulátor hiába felelt meg a légitársaság szállítási feltételeinek, hiába az észérvek és a konzuli fellépés, az akkumulátort lefoglalták és rendőri intézkedést kértek a mozgássérült utassal szemben.

Ezek után választhatott: Milánóban marad, vagy felszáll egy működésképtelen elektromos kerekesszékkel. Szerencsére hazajutott a családtagjai segítségével. A MEOSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy az amúgy is kiszolgáltatott mozgáskorlátozott emberek utazásuk során ilyen méltatlan és megalázó helyzetbe kerüljenek. Valljuk, hogy a közlekedés és szabad utazás joga minden embert megillet, annak nem lehet gátja, hogy az adott légitársaság a saját maga alkotta szabályait országonként és repterenként eltérően értelmezi.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége részletes közleményben számolt be az eset hátteréről:

Milano repülőtér mozgássérült utas mozgáskorlátozott kerekesszék akkumulátor
A turizmus világának híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A súlyosan mozgáskorlátozott Singer Viktor unokahúgával és annak édesanyjával utazott Milánóba az egyik légitársasággal, elektromos kerekesszékét ekkor gond nélkül engedték fel a járatra.

2023. június 27-én indultak haza, mikor a milánói reptéren a becsekkolásnál a légitársaság képviselője kérte, hogy szerelje ki az akkumulátort, mert ellenőrizni akarja. Az ügyintéző hosszasan tanácskozott felettesével majd közölte, hogy az akkumulátort nem lehet felvinni a fedélzetre, így azt lefoglalja.

Fel sem merült, hogy az akkumulátort esetleg később valamilyen módon eljuttatják az utas részére.

Singer Viktor hiába érvelt azzal, hogy előző nap ugyanezzel az akkumulátorral, ugyanezzel a légitársasággal utazott Milánóba, és akkor mindent rendben találtak. Az előírásoknak megfelelően az akkumulátort csak ki kellett venni és az ülés feletti tárolóba helyezni. Ráadásul az elmúlt években ugyanezen akkumulátorral több különböző légitársaság szolgáltatását is gond nélkül igénybe vette. Hivatkozott arra is, hogy az általa használt akkumulátor maradéktalanul megfelel azoknak a követelményeknek is, amelyeket a légitársaság az elektromos kerekesszékek szállításával kapcsolatban feltételül szab.

Miután a légitársaság képviselőjével folytatott beszélgetés nem vezetett eredményre, telefonon Magyarország milánói Főkonzulátusa segítségét kérte. A Főkonzulátus képviselője felajánlotta, hogy személyesen közvetít, azonban az ügyintéző elzárkózott ettől. Singer Viktor ezt követően a reptéri alkalmazotthoz fordult, hogy beszélhessen felettesével, amit nemcsak megtagadott, hanem még a rendőrséget is kihívta. A rendőrök ugyan megállapították, hogy nem tartozik a hatáskörükbe az ügy, ennek ellenére elvették és lefényképezték a mozgássérült utas és családja személyi igazolványait.

A légitársaság ügyintézője ekkor választás elé állította a fiatalembert, marad Milánóban vagy akkumulátor nélkül utazik. Ekkor már közeledett a beszállás ideje, így az idő rövidsége és az ügyintéző nyomásgyakorlása miatt a hazautazás mellett döntött.

Singer Viktor kifejezett kérése ellenére az akkumulátor elvételéről és a történtekről jegyzőkönyv nem készült.
Az akkumulátor nélkül napokig nem tudta elhagyni otthonát.

Singer Viktor súlyos mozgáskorlátozottsága miatt kizárólag elektromos kerekesszékkel tud közlekedni. Azzal, hogy működtetéséhez szükséges akkumulátort a légitársaság alkalmazottja elvette nemcsak jelentős anyagi kárt okozott, hanem kiszolgáltatottá tette mind a hazautazás során, mind az azt követő napokban, amíg az új akkumulátor beszerzése és beszerelése megtörténik. Ráadásul akkumulátor hiányában 3 napig nem tudta elhagyni otthonát, és ezekre a napokra a munkahelyétől 3 nap rendkívüli szabadságot kellett kérnie. Az új akkumulátor 99 870 forintba kerül, beszerelése további 20 000 forint. Az pedig, hogy a repülőtérről haza jutott további 20 000 forintba került.

Sérült az emberi méltósághoz való jog

A MEOSZ haladéktalanul fellépett a diszkrimináció ellen. Singer Viktornak túl azon, hogy jelentős anyagi kár érte, súlyosan sérült az emberi méltósághoz és a szabad közlekedéshez való joga a légitársaság képviselőjének intézkedése következtében. A légitársaság által megalkotott, de nem egységesen alkalmazott szabályok – amelyek egyébként lehetővé teszik a szóban forgó akkumulátor szállítását – és gyakorlat miatt került méltatlan és megalázó helyzetbe, ami egy indokolatlan, de megfélemlítésre alkalmas rendőri intézkedéshez vezetett.

A fogyatékossággal élő személyek jogait átfogóan szabályozó nemzetközi ENSZ egyezmény, a CRPD úgy rendelkezik, hogy a részes tagállamok másokkal azonos alapon biztosítsák a fogyatékossággal élő személyek számára a közlekedéshez való hozzáférést. Ez a légi utasszállításra is vonatkozik.

Rendelkezésre állnak továbbá az akkumulátorok szállítására más nemzetközi jogi és nem jogi szabályok és ajánlások is. Mivel általánosan kötelező szabály nincs, az egyes légitársaságok saját maguk döntik el, hogy milyen típusú és kapacitású akkumulátort szállítanak veszélyes áruként. Ebből az következik, hogy az egyes légitársaságok szabályzatai különbözőek, gyakorlatuk nem egységes. Ez a nem kellően kimunkált jogi környezet** azonban nem eredményezheti azt, hogy egy légitársaság a saját maga alkotta szabályokat országonként és repterenként eltérően értelmezze és alkalmazza. Az ilyen gyakorlat ellentétes a CRPD-ben foglaltakkal és súlyosan jogsértő.

A MEOSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a légitársaság eltérő és következetlen gyakorlata miatt sérüljön a legsúlyosabb közlekedési hátránnyal bíró társadalmi csoport szabad utazáshoz, egyenlő esélyű hozzáféréshez fűződő joga. Valljuk, hogy a közlekedés és szabad utazás joga minden embert megillet.

Annak érdekében, hogy a mozgáskorlátozott emberek méltósággal és biztonságban utazhassanak, arra kértük a légitársaságot, hogy gondoskodjon a mozgáskorlátozott emberek utazási szükségleteit és körülményeit, különösen a kerekesszékek és elektromos kerekesszékek szállíthatóságának feltételit figyelembe vevő egységes, átlátható és egyértelmű szabályok kialakításáról. Folyamatosan biztosítsa ezen szabályok következetes érvényesülését és tegyen lépéseket az egységes alkalmazás számonkérése érdekében.

A légitársaság által okozott anyagi kár, valamint a súlyos jogsérelem és diszkrimináció ellentételezéseként Singer Viktor számára 1 139 870 forint kártérítés megfizetését is kérte a Szövetség.

** a csillagozott részhez érkezett szakértő-olvasói észrevétel, közlöm a pontosítást:

Szia! Most olvastam a milánói reptéren történt incidensről szóló cikket. Szörnyű történet, 10 éves légitársasági szemmel nézve is. Egyetlenegy pici javítást szeretnék eszközölni, ha lehet. A IATA szigorúan és kötelezően szabályozza az akkumulátorok szállítását, ettől eltérni csak a szigorítás irányába térhet el a légitársaság, viszont ezt megfelelően kell kommunikálnia a IATA felé. Ez annyit jelent, hogy az ilyen esetekben mérvadó IATA DGR könyvben (amit évente adnak ki és évközben többször frissítenek) is benne kell lennie az operator által betartatott szigorításnak.
Ha nincs ilyen szigorítás, akkor viszont a IATA DGR-t kell figyelembe venni, ami ezt szabályozza. Szóval a közlemény azon része, amely szerint nincsen precíz jogi szabályozás, nem stimmel számomra, mert van egy kötelező szabály erre.

A pontos szabályozás ide kattintva le is tölthető.

A turizmus világának híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben