Szálloda épül a nagyváradi repülőtéren

by Kassay Tamás

A nagyváradi repülőtér területén, egy jelenleg kihasználatlan, 15 ezer négyzetméteres területen épül új szálloda, amelytől azt remélik, hogy az átutazók számára kínált szálláslehetőség növelni fogja a repülőtér forgalmát. – írja a Maszol.

A pénteki tanácsülésen elfogadott határozattervezet indoklása szerint Nagyvárad nemzetközi repülőtere az elmúlt években jelentős fejlesztéseken ment keresztül, hogy a régió legfőbb csomópontjává váljon. Ennek következtében úgy látják, szükség van egy szállodára, ahol a járatok pilótái, alkalmazottai és az utazók megszállhatnak.

A közelsége miatt praktikus lenne az átszálló utasok számára, így nem kellene a reptér és a városi szállodák közötti „nagy távolság” leküzdésével bajlódniuk – habár a reptér körülbelül tíz percre található a várostól. A szállodában konferenciaterem is lenne, ami események szervezésére is alkalmas, áll az indoklásban.

nagyváradi repülőtér szálloda építés
Fotó: Nagyváradi Repülőtér; A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

A beruházást az önkormányzat egy magánbefektető bevonásával szeretné megvalósítani. A megye biztosítaná a telket, a befektető partner pedig saját költségén építené fel a szállodát, amire közbeszerzési eljárást írnak ki.

A Bihoreanul jelentése szerint a pénteki tanácsülésen Ilie Bolojan megyei tanácselnök javaslatára a tanácsosok elvi beleegyezésüket adták a projektre, de a konkrét megvalósítás később dől el. A lap emlékeztetett arra is, hogy a reptér közelében, a főút másik oldalán már működik egy szálloda.

A nagyváradi hotelépítés ötlete nem új, Bolojan már 2 éve felvetette a reptérfejlesztés részeként. Azonban ennek indokoltsága vitatott, mivel a reptér minimális tranzitforgalommal bír.

Azóta némi előrelépés történt: a HiSky idén ősszel indítja a Bukarestbe és Londonba tartó járatait, míg a lengyel LOT légitársaság júniustól közlekedik Nagyvárad és Varsó között. Ezek a járatok önkormányzati támogatással működnek, és a szerződésük csak korlátozott időre szól. Korábban a nemzetközi járatok Nagyváradon rövid életűek voltak, kivéve a Tarom bukaresti járatait és a charter-járatokat.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben