Ryanair fogyasztóvédelmi bírság extraprofit különadó 300 millió forint

Nyilvános lett a Ryanair büntetés indoklása

by Kassay Tamás

A fogyasztóvédelmi hatóság nyilvánosságra hozta, hogy miért szabott ki 300 millió forintos bírságot a Ryanair fapados légitársaságra. – szúrta ki az airportal.

Mivel nem maga a Ryanair légitársaság az extraprofit-adó alanya, hanem a földi kiszolgáló cégek, ezért nem hivatkozhat a szerződési feltételeire, és nem háríthatja át az utasokra a terhet – utólag.

A fogyasztóvédelmi hatóság indoklása pontosan megegyezik azzal, amit a Spabook részéről már június 11-én megfogalmaztam, amikor nyilvánosságra került, hogy a Ryanair utólag megterheli azon utasainak a bankkártyáit, akik július 1-je után fognak repülni és még az adó kihirdetése előtti időpontban megvették a repülőjegyüket.

Akkor úgy fogalmaztam, hogy „magabiztosan szaladt a pofonba a Ryanair.” Félreértés ne essék, nekem semmi bajom egyetlen társasággal sem, az én feladatom a tájékoztatás és a korrekt véleményalkotás, véleményformálás. Ezt tettem, több alkalommal is felhívtam a figyelmet az apró, de fontos elemre ebben a történetben. Lássuk, hogyan látták a jogászok és a fogyasztóvédelmi hatóság emberei! A határozat ide kattintva teljes egészében megtekinthető (BP/2200/4768-10/2022 iktatószámon), és letölthető PDF-ben egy kis várakozás után, mert lassú a fogyasztóvédelem oldala.)

Az indokolás szerint a légitársaság olyan adót terhelt utasaira, amelynek alanya nem ő maga, hanem a reptéri földi kiszolgáló vállalatok, tehát megtévesztette fogyasztóit, amikor a saját általános szerződési feltételeire (ÁSZF) hivatkozott.

A határozat rámutat, hogy a légitársaságnak nem az adóterhei, hanem a költségei növekedtek (hiszen a földi kiszolgálók költségszámlát állítanak ki, nem pedig adót vetnek ki).

A dokumentum idézi a cég ÁSZF-jét, amelyben az szerepel: „jegyáraink nem tartalmazzák a külső felek által a szolgáltatásaink nyújtásáért (pl. repülőtéri és biztonsági, valamint karbantartási díjak) felszámított díjakat és költségeket, az ezen szolgáltatásokért felszámított költségek minket terhelnek”.

A kormányhivatal azzal érvel, hogy ha a Ryanair átvállalja az utasoktól ezeket a költségeket, akkor nem terhelheti tovább, hiszen az ÁSZF-jében csak ír, hogy a rá akár utólag kiszabott adókat háríthatja át a fogyasztókra (kiemelésekért hála az airportal szerkesztőjének)

A bírsággal szemben a Ryanair fellebezni kíván. Szerintem továbbra is teljesen feleslegesen, de ha valóban továbblépnek a történetben, arról is be fogok számolni. Ma pedig, bejelentette a Ryanair, hogy az 53 tervezett budapesti útvonalából 8-at bezár, 7-nél pedig járatszámot csökkent az adó miatt. Ezekről véleménycikket fogalmaztam meg, amiben annak a meglátásomnak adtam hangot, hogy a menetrend módosítasának valójában nincsen köze az adóhoz, rutin feladat a szezonváltással és más útvonalakat kifizetődőbbnek találnak.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben