Óriási kígyót találtak egy utasszállító repülőn

by Kassay Tamás

Újfajta veszély jelentkezett, amelyről hétköznapi utasként eddig nem is tudtunk. Egy maláj utasszállító repülőgép indulása előtt egy óriási kígyót találtak a műszaki átvizsgálás során. Az állat a gép szárnyába próbálta befészkelni magát. Szerencsére észrevették és nem sikerült neki. Mutatom videón a történteket, a cikk végén pedig egy másik esetet is felidézek, amelyben a kígyó a fedélzeten, az utasok feje fölött kúszott el.

A kígyók tipikusan nem jelentenek nagy veszélyt a repülőgépekre

Általában ritkán fordul elő a videón láthatóhoz hasonló eset, mert a repülők nem állnak olyan sokáig az adott repülőtéren, hogy egy kígyó fel tudjon rá mászni. Rovarok, madarak, potyautasok szoktak problémát okozni, ezeket a személyzet rutinszerűen kezeli.

A pilóták és a mérnökök a repülés előtt mindig ellenőrzik a repülőgépeket. Emberi potyautasok keresése mellett a repülőgép lyukaiba, réseibe és üres helyiségeibe bemászott rovarok és állatok után is kutatnak, mielőtt felszáll a gép.

A malájziai Subang repülőtér személyzete találta meg a kígyót a repülő szárnyában

Chris Evans első tiszt, az @airsidechat pilóta szakértője szerint a kígyók nem jelentenek jelentős veszélyt a legtöbb, a nagyközönség által használt repülőtéren, de a pilóták és a mérnökök ennek ellenére folyamatosan figyelnek rájuk.

„A repülőgépet szivárgások, meglazult panelek, gumiabroncsok és repedések, törések miatt is ellenőrizzük, ezek mellett, ha valami nincs a helyén, figyeljük a madarakat és rovarokat is, amelyek esetleg új otthonra leltek a repülőgép néhány lyukában, és persze a nagyobb rakoncátlankodókat is. A kígyóktól kezdve az emberekig bármit, akik megpróbálnak felszállni” ... „A trópusi, távolibb repülőtereken jobban szemmel tartjuk a kígyókat, de a repülőgépeknek egy ideig a földön kellene maradniuk ahhoz, hogy a kígyó a fedélzetre kússzon.”

– mondta Evans

A fedélzeten is találtak már kígyót

A 2022. február 10-én Kuala Lumpurból Tawau felé tartó járaton több utas is észrevette, hogy egy kígyó van a repülőgép fedélzetén. Az esetről felvétel is készült, amelyen látható, hogy egy kígyó kúszik át a repülőgép fedélzetének lámpáin.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben