katar diplomáciai blokád légtér Szaúd Arábia Qatar Airways rövidebb menetidő

Csökken a menetidő a Qatar Airways járatain a légtér blokád feloldása miatt

by Waterfan

Történelmi sikerről számolt be a Qatar Airways, aminek köszönhetően helyreáll a légiközlekedés Katar és Szaúd-Arábia között. Ezzel a járatok menetideje csökken, az eljutás gyorsul, az utasok nyernek.

A Qatar Airways járatainak már nem kell kerülnie a katari diplomáciai blokád miatt

Szaúd-Arábia és szövetségesei aláírták a megállapodást, amellyel rendezik viszonyukat az öböl-menti miniállammal. A megállapodás létrejöttével 2021. január 11-én véget ért a 2017 óta tartó diplomáciai blokád.

Katar még 2017 júniusában került gazdasági blokád alá, amikor Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom is egyaránt megszakította vele a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatát is, mert az emírséget azzal vádolták, hogy iszlamista csoportokat támogat. Ezzel lényegében éveken át blokkolták a szárazföldi összeköttetést, a miniállamba pedig légi úton is csak kerülővel lehetett eljutni, mert az említett országok légteréből kitiltották a katari repülőgépeket.

Qatar Airways légtérzár bíróság diplomáciai blokád légtér Szaúd-Arábia

Mivel a Qatar Airways gépeinek el kellett kerülniük ezen országok légterét, hosszabb utat kellett teljesíteniük minden egyes járattal, ami növelte a menetidőket és a kerozin fogyasztás is növekedett.

Az ország nagyszerűen alkalmazkodott a nehézségekhez az elmúlt 3 évben. Megerősítette gazdasági kapcsolatait Irán és Törökország kormányával, és teljes mértékben megoldotta élelmiszer-ellátását külföldről, kiváltva a szaúdi partnercégek korábbi, ezirányú segítségét.

Éppen ezért történelmi jelentőségű, hogy 2021. január 11-én az öt arab állam aláírta a konfliktus rendezéséről szóló megállapodást, és ezzel fokozatosan újra engedélyezik egymás légterének használatát.

Katar 5 milliárd dollár kártérítést követel

A történetnek ezzel még nincsen vége, ugyanis Katar az ENSZ nemzetközi bíróságához fordulva védte meg ártatlanságát és 5 milliárd dollár kártérítést követel szomszédaitól a hírnevének megsértése és a kiesett forgalomból következett veszteségek kompenzálása miatt.

A Qatar Airways a héten tehát újra megkezdi járatai üzemeltetését először Szaúd-Arábia fővárosába, Rijádba indít napi járatokat, és elérhetővé teszi Jedda és Dammam városát is. Az útvonalakat Airbus A350-1000-es típusú géppel (a világ legmodernebb géptípusa jelenleg) fogja teljesíteni.

Kedvező ajánlatokkal találkozhatunk

A Qatar Airways 2021. január 15-ig a szaúdi úticélok mellett számos egyéb úticélra (Bangkok, Delhi, Johannesburg, Zanzibár, Maldív-szigetek) kínál kedvezményes jegyeket, egészen 2022. január 31-ig tartó utazási lehetőséggel. Részleteket itt találtok.

Csatlakozz zárt csoportunkhoz, és értesülj szállás vélemények mellett sok-sok utazós témáról is.
Érdekes volt? Oszd meg másokkal!

Jó utat, sok élményt,
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó,
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben