repülőjegy ársapka Ryanair Olaszország

A Ryanair vezér ismét idiótázott egy jóízűt a repülőjegy ársapka törvényjavaslatra

by Kassay Tamás

Az olasz kormány a repülőjegyek árára vonatkozó ársapkát tervez bevezetni. A javaslat szerint az átlagárak legfeljebb 200%-áért lehetne adni a legdrágább jegyeket az adott útvonalakra. Michael O’Leary Ryanair vezér válaszul azzal fenyegetőzik, hogy leépíti az olasz kapacitásokat, mert szerinte illegális a repülőjegy-ársapka bevezetése.

Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója kifogásolja az olaszországi repülőjegy ársapkát

Michael O’Leary azzal fenyegetőzött, hogy 15-20%-kal csökkenti a Ryanair kapacitását a Szardíniára és Szicíliára közlekedő belföldi járatokon, ha az olasz kormány végrehajtja az ársapka-javaslatát. Az új törvényjavaslat értelmében a két szigetre szóló viteldíjak nem haladhatnák meg az átlagár 200%-át, ezzel próbálva megakadályozni az áremelkedéseket a nyári csúcsidőszakokban.

Túlárazott nyári járatok

Az olasz kormány azért tett javaslatot a repülőjegy-árspaka bevezetésére, mert szerintük a dél-olaszországi szigetekre irányuló útvonalakon évek óta magasak az árak. Szerintük a magas árak oka az, hogy a légitársaságok árkartellt tartanak fenn, különösen a nyári szabadságolások időszakában.

Michael O’Leary „ostoba, idióta rendeletnek” nevezte a javaslatot, amely „értelmezhetetlen adatokon alapul”.

„Nekik (a kormánynak) fogalmuk sincs arról, hogyan fog működni a saját rendeletük. Milyen átlagos repülőjegy? Az augusztusi átlagos repülőjegy ára, a novemberi átlagos repülőjegy ára, a keddi átlagos repülőjegy ára, a pénteki átlagos repülőjegy ára? Felteszed ezeket az egyszerű kérdéseket, és nem tudják a választ”.

„Szardíniára már csökkentettük a járatokat 10 százalékkal, és ugyanezt télen Szicíliára is megtesszük”.

– mondta a Ryanair vezér a Reutersnek.

Az olasz miniszter zsarolásnak minősítette a Ryanair reakcióját

A Ryanair már közel 10 százalékos járatcsökkentést hajtott végre, ami azért jelentős, mert jelenleg a Ryanair a legnagyobb olaszországi légitársaság, tehát nagyon komoly súlya van a piacon, erejüket pedig nem meglepő módon nem félnek bevetni.

„Olaszország szuverén ország, nem hagyja magát zsarolni senki által”.

– jelentette ki Adolfo Urso olasz ipari miniszter, aki kevésbé volt pikírt, mint magyar kollégája 2022 júniusában:

Az új, olaszországi repülőjegy ársapkát először augusztusban jelentették be

A Ryanair határozottan ellenezte és „teljesen törvénytelennek” nevezte a törvényjavaslatot. Adolfo Urso tagadta, hogy a javaslat törvénytelen lenne, és arra hivatkozott, hogy a Ryanairt már 11 alkalommal büntették meg, mert megsértette a piaci szabályokat és az ország fogyasztóinak jogait.

A Ryanair szerint a törvényjavaslat olasz szempontból szinte biztosan visszafelé sülne el, mivel egyszerűen átállnának arra, hogy a két szigetet inkább külföldről szolgálják ki, kevesebb utazási lehetőséget biztosítva az olaszoknak az országukon belül. Amint arról a The Local beszámolt, a Ryanair kereskedelmi igazgatója, Jason McGuinness újságíróknak Rómában úgy nyilatkozott, hogy:

„A tervezett menetrendhez képest közel 10 százalékos csökkentés teljes mértékben az olasz kormány rendeletéhez kapcsolódik, amelyet teljesen törvénytelennek tartunk, és amelynek a járatok csökkentése lesz a hatása”.

Mondjuk, hogy láttunk már hasonló fenyegetőzést, ami aztán nem következett be, mert a beszólások mellett van még egy dolog, amit még jobban szeret a Ryanair vezér: a pénz.

Az Európai Bizottság egyébiránt megerősítette, hogy tisztázni kívánja a javaslatot Rómával, és kijelentette, hogy az árplafonok általában nem hatékonyak a versenyképes árak elérésében.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben