rövid távú repülőutak betiltása Franciaország francia törvény airfrance 2,5 óra vonat vasút

Betiltanák a rövid távú repülőutakat egy francia törvényjavaslat szerint

by Waterfan

A francia törvényhozók hétvégén megszavazták azt a törvényjavaslatot, amely a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében betiltja azokat a belföldi repülős útvonalakat, amelyek vonattal két és fél óra alatt megtehetők. Az intézkedésről még a szenátusban is szavazni kell ahhoz, hogy törvényerőre emelkedhessen.

Az rövid távú repülőutak betiltása érintheti a Párizs, valamint olyan városok közötti utazást mint Nantes, Lyon és Bordeaux. A csatlakozó járatokra azonban ez az intézkedés nem vonatkozik, azaz, ha valaki átszállással utazik távolabbi városba, vagy külföldre, akkor a rövidebb utat megtevő, ún. ráhordó járatokat továbbra is használhatja, tehát nem lehet majd Lyon-ból Párizsba repülni, de ha valaki onnan továbbrepül Thaiföldre, akkor úgy már igen – írja a Europe1. Kérdés, hogy ezek a járatok mennyire tudnak majd fennmaradni, ha csökken irántunk az általános kereslet.

A francia kormányt azonban felszólították, hogy még szigorúbb szabályokat vezessen be a belföldi járatokra, és 2,5 óra helyett 4 óra legyen a küszöbérték.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.

Az olyan csoportok, mint az UFC-Que Choisir és a Citizen’s Convention on Climate a 4 óránál rövidebb vonatút alternatíváit jelentő repülőjáratok törlését követelik. Az aktivisták szerint a szavazásra bocsátott törvényjavaslat a jelenlegi küszöbértékkel nem sokat tesz a valódi változás érdekében, mert túl kevés útvonalat és túl kevés utast érint.

rövid távú repülőutak betiltása Franciaország francia törvény

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy a kormány döntése valójában az intézkedés érdemi kiüresítését célozza. Mindössze 5 útvonalat érint az intézkedés, ami a fővárosból induló, belföldi járatot választó utasok 12%-át jelenti, szemben a 4 órás küszöbértéket elérő 18 útvonallal (az utasok 30%-a).”

– jelentette ki UFC-Que Choisir fogyasztóvédelmi csoport

Az Emmanuel Macron francia elnök által 2019-ben létrehozott, 150 képviselőt tömörítő, éghajlat-védelemmel foglalkozó francia bizottság egyébként eredetileg azt javasolta, hogy törölni kell azokat a repülőjáratokat, amelyek úti céljait 4 óránál rövidebb idő alatt vonattal is el lehet érni. Tehát a korábbi kormányzati szándékkal egybecsengenek a szigorítási követelések, és egyelőre a kormányzati döntés az, ami felpuhulni látszik az eredeti elképzeléshez képest.

A Reuters beszámolójában megjegyzi, hogy a szombati szavazás napokkal azután történt, hogy a francia kormány több, mint kétszeresére növelte részesedését az Air France-ban. A kormány korábban 7 milliárd euró hitelt ajánlott fel, hogy segítsen a légitársaságnak átvészelni a járványt, bár a francia gazdasági miniszter akkor azt mondta, hogy a finanszírozás feltétele, hogy a légitársaság törölje néhány belföldi járatát.

Nem ez az első alkalom ilyen jellegű környezetvédelmi intézkedések bevezetésére.

2020-ban az Austrian Airlines a Bécs és Salzburg közötti járatot helyettesítette vasúti összeköttetéssel, miután a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazó állami mentőcsomagot kapott a kormánytól.

Spabook vélemény: magyar viszonylatban is bőségesen lenne tennivaló és bízom abban, hogy idővel jobb belátásra térnek a döntéshozók és a társadalom is megérti, pontosan milyen hatásokkal is állunk szemben.

Olyan útvonalakon, amelyek kocsival is könnyedén letudhatók, valamint normális világban vonattal se tarthatna tovább 4 óránál, nos, az ilyen úti célokra repülést nem tartom sem jónak, sem felelősségteljes magatartásnak. Sem szolgáltatói, sem pedig utazói szempontból. Ugyancsak igaz ez az éjfél és reggel 7 között mozgó teherszállító gépekre. Semmi nem indokolja azt, hogy hajnalok hajnalán, vagy az éjszaka közepén Boeing 747 Cargolux Jumbo robaja borítsa be Budapest déli részének jelentős részét, mert az a szerencsétlen megpakolva alig bír kb. 1500 méter fölé keveredni, mire eljut a Nemzeti Színház vonaláig.

Magyarországon is fontos lenne majd szem előtt tartani a lakosság egészséghez való jogát is az üzleti érdekekkel szemben. Ahogyan a bulinegyedben lehet azt mondani, hogy éjfél után vége a zajos dorbézolásnak az utcán és be kell zárni a boltot, úgy a légitársaságok, logisztikai cégek is pontosan ugyanolyan, színtiszta üzleti vállalkozások, mint egy vendéglátóipari egység. A 21. század nagy társadalmi kihívása lesz, hogy ezen felismerésen alapulva olyan szabályozásokat alkossanak, amikkel elkerülhető az, ami 2019-re kialakult, reggel 6 – fél 7 között lényegében 1-2 percenként szálltak fel a gépek, többnyire Budapest irányába, sokak számára ellehetetlenítve a szükséges pihenést. Mindig törekszem arra, hogy olyan járatokat válasszak, amik nem korán reggel indulnak, mert tudom, hogy ez a helyiek számára mennyire egészségtelen. Budapest különösen nagy terhelés alatt áll (eltekintve a koronaválság miatti lélegzetvételnyi szünettől) a repülés negatív externáliáit tekintve. A zajterhelés érzékelhető módon rendkívül kellemetlen sok olyan lakóterület fölött, amelyek hivatalosan, zajhatás szempontjából nem állnak a repülőtér vonzáskörzetében.

Hosszú távú stratégia kell egyfelől a fenntarthatósági elveknek megfelelő szabályozás kidolgozására, másfelől pedig centralizáció helyett tehermentesítésre, a rövid távú járatok megszüntetésére és a vasút tisztességes fejlesztésére. Nem 160 kilométeres sebességre, hanem minimum 260-ra. Egészen más világ lenne itthon, emelkednének a vidéki fizetések, mert könnyedén ingázhatna bárki Budapestre, vagy Bécsbe akár Miskolcról is. Összességében a témán való gondolkodás közös érdek, mert a negatív externália nem válogat pénztárca alapján, akkor is ott van észrevétlenül, ha egyesek úgy érzik, nem érzik a saját bőrükön. Például a légszennyezés tipikusan ilyen kérdéskör: bárki mondhat bármit, de attól még ugyanazt a levegőt szívjuk. Aki szerint ő nem érzékel mikrorészecskéket a levegőben, attól az a levegő még rá is pontosan ugyanolyan káros. Elgondolkodtató.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.
Ha szállás vélemények, útleírások is érdekelnek, akkor a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben