Petíciót indított a Ryanair, hogy az EU védje meg az utasok jogait – magukról nem szólnak benne

by Kassay Tamás

Meglepő lépésre ragadtatta magát a média fenegyerek ultra low cost ír fapados légitársaság, a Ryanair. Petíciót indított, és e-mailben buzdítja ennek aláírására az utasait, az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyen-t pedig felszólította arra, hogy védje meg az EU légterét a francia légiirányítók sztrájkjától.

A Ryanair petíciót indít, aláírást gyűjt

A Ryanair felszólítja Ursula Von Der Leyent, hogy védje meg az utasszállító járatokat, és tartsa nyitva az EU-légterét a légiforgalom-irányítók (ATC) sztrájkjai alatt. Teszi ezt annak érdekében, hogy megakadályozza az elkerülhető járatfennakadásokat idén nyáron.

A Ryanair szerint így érinti az utasokat a francia légiközlekedés-irányítók (ATC) sztrájkja:

Ryanair petíció
  • A francia légiforgalmi irányítók sztrájkjai 2023-ban csak a mai napig már 1 millió utast érintettek.
  • A nem Franciországba érkező, illetve a nem Franciaországból induló átrepülő járatok törlésre kerülnek, miközben a francia járatok védettek.
  • Franciaország a belföldi járatokat a minimális szolgáltatási törvénynek megfelelően védi, míg a nem francia járatok törlésre kerülnek.
  • Az EU nem védi meg a francia légtér felett áthaladó járatokat, így idén nyáron a francia légiközlekedés-irányítók sztrájkjai idején a nem francia utasok milliói számíthatnak járattörlésekre.

A Ryanair szerint ezt kellene tennie az EU-nak

  • Az EU védje meg az EU-s átrepülő járatokat (a minimális szolgáltatási jogszabályok szerint), mint például Görögországban és Olaszországban.
  • Hagyja, hogy Európa többi légiforgalmi irányítója kezelje a franciaországi járatokat, amikor a francia légiforgalmi irányítók sztrájkolnak.
  • Kötelezze a francia légiforgalmi irányítók szakszervezeteit arra, hogy a sztrájkok helyett egyeztető eljárásban vegyenek részt.

Ha egyetértesz a felvetésekkel, akkor ide kattintva tudod aláírni a petíciót, amelyet 1 millió aláírással tervez benyújtani a Ryanair.

Spabook vélemény: Irtózatosan nehéz igazságot tenni, mert tipikusan az erős szakszervezeti rendszer és a sztrájkjog az, amivel a dolgozók csoportjai képesek hatékonyan érvényesíteni az érdekeiket a kizsákmányolással szemben. Ugyanakkor az is köztudott, hogy általában véve a légiforgalmi irányítók, vagy mondjuk a pilóták igen jó anyagi megbecsültség mellett dolgoznak, tehát a társadalom egy szinten túl már nem feltétlenül támogatja a törekvéseiket. Kényes egyensúly ezt megtalálni. Ami biztos, hogy számos eltérő érdek van, a légitársaságok érdeke az, hogy repülni tudjanak, az utasok érdeke az, hogy biztonságban, időben és jó áron tudjanak repülni, a dolgozók érdeke pedig az, hogy megbecsülve végezhessék a munkájukat.

A Ryanair figyelmeztetése és törekvése első ránézésre dicséretes, ugyanakkor érződik némi hitelességi deficit, hiszen a cég maga sem arról híres, hogy rendkívül jól kezelné a saját dolgozói követeléseit, illetve a sztrájk helyzeteket, sőt, ha úgy ítélik meg, hogy számukra az jobban megéri, akkor, ahogy eddig elnéztem, szerintem simán cserben hagyták az utasaikat a lehető legsokoldalúbb módokon. Hol a poggyászok maradtak le a fedélzetről, mert túl nehéz lett volna a gép, hol járatokat töröltek, mert végül nem tudtak elegendő személyzetet felvenni a járatok indulásáig, és még hosszan sorolhatnánk.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben