Singapore Airlines fedélzeti kiszolgálás biztonsági öv jelzés

A haláleset miatt nem szolgálnak fel ételt a Singapore Airlines járatain turbulencia veszély esetén

by Polisor Bettina

A teljes légi közlekedési iparágra hatással lehet az, hogy a világ egyik legelismertebb 5 csillagos légitársasága, a Singapore Airlines megváltoztatta a fedélzeti kiszolgálásra vonatkozó szabályait, és a továbbiakban – a forró italok kiszolgálásának felfüggesztése mellett – ha a biztonsági öv becsatolását jelző lámpa felkapcsol, az ételek felszolgálását is felfüggesztik.

A Singapore Airlines a légiutas-kísérő személyzet és az utasok védelmét szolgáló szabályt vezetett be


Az új szabály bevezetésére azt követően került sor, hogy kedden a Singapore Airlines Londonból Szingapúrba tartó SQ321-es járatán a reggeli felszolgálása közben az extrém turbulencia miatt egy utas életét vesztette, és több mint 80 másik személy megsérült.

A sérüléseik miatt kórházba szállítottak között volt a Singapore Airlines legénységének hat tagja is, akik a fedélzeti kiszolgálást ugyan már befejezték, de még az utastérben tartózkodtak. Az új szabály értelmében mostantól a személyzet tagjainak is ülniük kell, amikor a biztonsági övre vonatkozó jelzés bekapcsol.

Repülés közben a biztonsági öv becsatolása még akkor is létfontosságú, ha a jelzés épp nem világít

Rico Merkert, a Sydney-i Egyetem repülési szakértője szerint az utasoknak ülés közben mindig becsatolva kellene tartaniuk a biztonsági övet, hiszen még ha lazán van bekötve, akkor is hatékonyabb védelmet jelent, mint ha egyáltalán nem kapcsoljuk be.

„Érdemes odafigyelni a biztonsági utasításokra, és a biztonsági öveket mindig be kell csatolni, amikor ülünk.”

– hangsúlyozta a professzor

“Az étkezések idején az utasoknak bekötve kell tartaniuk a biztonsági öveiket, hogy csökkentsék a váratlan turbulenciák okozta sérülések kockázatát.”

– mondta Michael Daniel repülésbiztonsági tanácsadó

Az étkezés mellett ugyanez igaz az alvásra is, hiszen a több órás repülőutakon a legtöbb ember gyakran elfelejti becsatolni a biztonsági övet, amikor aludni próbál.

„A személyzet tagjai továbbra is azt tanácsolják majd az utasoknak, hogy térjenek vissza az üléseikre és rögzítsék a biztonsági öveket. Figyelni fogják azokat az utasokat is, akiknek segítségre lehet szükségük, beleértve a mosdókban tartózkodókat is”

– írta közleményében a Singapore Airlines

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben