Újabb nagy sztrájk jön a légiközlekedésben, a Ryanair beszólt

by Kassay Tamás

A TAP portugál légitársaság 50.000 utasának 360 járatát készül törölni december 8-án és 9-én, miután nem sikerült megállapodásra jutniuk az SNVPAC portugál érdekképviselettel és az bejelentette sztrájkfelhívását. A Ryanair éles kritikát fogalmazott meg és szégyenletesnek nevezte a TAP Portugal jelenlegi működését.

A sztrájk a TAP Portugal kapacitásának felét érinti és 8 millió eurós bevételkiesést jelent a légitársaság számára.

„A mi prioritásunk az ügyfeleink védelme. Hétfőn kaptuk meg a sztrájkfelhívást. A szakszervezet úgy döntött, hogy a közgyűlést december 6-án tartják, de bármilyen döntés szülessen is, a TAP mérete miatt már késő lesz” – mondta Christine Ourmières-Widener a TAP Portugal vezérigazgatója.

Az ügyvezető igazgató hozzátette, hogy a helyzetet kezelni fogják, hangsúlyozva, hogy hatékony módokat akarnak megvitatni, hogy a légitársaság konstruktívabban haladhasson előre.

A helyzet nem teljesen váratlan, ugyanis a hónap elején Portugália nemzeti légitársasága bejelentette, hogy idén november és december között több mint 400 járat törlésére kényszerülhet. Ez következik most be, mintegy 360 járat törlésével.

Portugál elnök: a TAP sok pénzébe kerül a polgároknak

Őszinte kifakadást hallhattunk még szeptemberben, amikor is Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnök kritikát fogalmazott meg a TAP légitársaságának működésével kapcsolatban és szóvá tette, hogy a TAP sok pénzbe kerül a portugál polgároknak.

A helyi média akkori beszámolói szerint a TAP több millió eurós portugál állami támogatást vesz fel, azonban más légitársaságokhoz képest kevesebb járatot és magasabb viteldíjakat kínál.

A Ryanair éles nyelve belekóstolt a TAP Portugal légitársaságba

Az elnök nyilatkozata után az ír Ryanair nem volt rest nyilatkozatban kifejezeni a támogatását a portugál elnök felé.

„A TAP szégyenletes módon továbbra is 3,2 milliárd euró portugál állami támogatást vesz fel, még kevesebb járatot és jóval magasabb viteldíjakat kínál, a portugál turisztikai piac, a gazdasági növekedés és az adófizetők pénzének kárára”

közölte a Ryanair.

A TAP Portugal nehézségei ellenére azonban a portugál repülőterek nagyszámú nemzetközi járatot tudtak fogadni.

Érdekes, hasznos, inspiráló és hiteles utazós hírekért csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben