Tarom kiegyezett pilótákkal

Meggyógyultak a beteget jelentő pilóták, helyre állt a rend a bukaresti repülőtéren

by Polisor Bettina


Véget ért a román Tarom állami légitársaság tömegesen beteget jelentő pilótáinak hétfőn kezdődött tiltakozása, miután megállapodás született a Tarom vezetősége és a repülőszemélyzet képviselői között, így kedden már mind a belföldi, mind a nemzetközi járatok a menetrend szerint közlekednek – írja az MTI az Agerpres hírügynökségre hivatkozva.

Közleményében a Tarom elnézést kért az utasoktól a hétfői járattörlések okozta kellemetlenségért

A közleményből az is kiderül, hogy a Tarom alternatívákat – az utazás átütemezését vagy a jegyek árának visszatérítését – ajánlott fel a járattörlések által érintett utasoknak.

A Tarom hétfőn húsz Bukarestből induló, illetve oda érkező járatának mintegy kétezer utasát értesítette a járat törléséről arra hivatkozva, hogy a személyzet egyes tagjai „átmenetileg alkalmatlannak nyilvánították magukat” a repülésre.

Az akcióval a rossz munkakörülményeikre és a vállalatvezetés hiányosságaira – egyebek mellett az utasbiztonság szempontjának mellőzésére – akarták ráirányítani a figyelmet.

A romániai pilóták szakszervezete közölte, hogy mintegy 2,5 millió euró veszteséget okozott a Taromnak a pilóták hétfői tiltakozó akciója

Emellett Sorin Grindeanu szállítási miniszter leszögezte, hogy a vállalatnak ki kell majd fizetnie az utasoknak járó kártérítést is. Hozzátette: ő a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka értesült arról, hogy a légitársaság pilótáinak mintegy 20 százaléka beteget jelentett.

A G4Media hírportálnak nyilatkozó Narcis Pasca szakszervezeti vezető szerint a Tarom azt ígérte, hogy még idén 1500 euróval emeli a pilóták havi bérét, külföldi napidíjukat pedig 240 euróra.

Hétfőn a tiltakozók egyike, Cezar Osiceanu azt mondta a lapnak, hogy a Tarom pilótáinak és másodpilótáinak bére gyakorlatilag 2007 óta nem emelkedett, havi 4500 eurót keresnek, míg a magánlégitársaságok többsége legalább 10 ezer eurós bért fizet pilótáinak. További részletekről itt olvashatsz:

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben