új rekord utasszam Wizz Air 2024

Új rekord a Wizz Air-nél: több mint 60 millió utast szállítottak 2023-ban

by Kassay Tamás

A Wizz Air büszkén jelentette be pénteken, hogy 2023-ban újra megdöntötte korábbi rekordját. A múlt évben több mint 60,3 millió utazó repült a légitársasággal, amely a vállalat történetének legmagasabb éves utasforgalma, és mintegy 32 százalékos növekedés 2022-höz képest. Magyarországon ez 5,2 millió utast és 29 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. 2023-ban a Wizz Air közel száz új útvonalat indított el, 32 vadonatúj Airbus A321neo repülőgéppel bővítette flottáját, járatai pedig összesen 263 millió kilométert repültek.

A Wizz Air menetrend szerinti járatainak 99,31 százalékát teljesítette, amely szám jóval az iparági átlag felett jár. A magyarországi járatoknál ez az adat még magasabb: 99,68 százalék.

Az utasszám növekedése mellett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében is rekordot ért el a légitársaság. Az átlagos kibocsátás utaskilométerenként számítva 51,5 grammra csökkent, amely érték 6,8 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben. Ez a légitársaság eddigi legalacsonyabb éves eredménye, és versenytársaihoz[2] képest ismételten megerősíti a vállalat iparági vezető szerepét a szén-dioxid-intenzitás csökkentésében.

Magyarországon – a budapesti és debreceni bázist együttvéve – 5,2 millió utast repített a Wizz Air 2023-ban. A légitársaság itthon 15 repülőgépet működtet, valamint 70 úti célt kínál 29 országba. A népszerű Kairó, Sarm es-Sejk, Koppenhága, Isztambul, illetve Antalyával együtt Magyarországról tavaly csaknem tucatnyi új útvonalat indított a légitársaság.

„Boldogok vagyunk, hogy a 2023-as évet rekordot jelentő utasforgalommal, folyamatosan fejlődő hálózattal, fejlett flottával és hatékonyabb teljesítménnyel zárhattuk, miközben az iparágon belül a legmagasabb szinten kezeljük a fenntarthatóság kérdését is. Magyarország az egyik legfontosabb piacunk, különös büszkeséggel tölt el minket, hogy piacvezető légitársaság vagyunk és folyamatosan új útvonalakkal tudjuk kiszolgálni a magyar utazóközönséget, akik lojalitásukkal hálálják meg erőfeszítéseinket. Az idei évben is elkötelezettek maradunk a piac iránt és igyekszünk a magyar utasok minden igényét teljesíteni. 2024 eleve egy különleges évnek ígérkezik, ugyanis idén ünnepeljük a Wizz Air 20. születésnapját és küldetésünk, a megfizethető utazás, amellyel az emberek kiszakadása a hétköznapokból még nagyobb hangsúlyt kap” 

– mondta Trubek Zsuzsa, a Wizz Air kommunikációs menedzsere.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben