Incidens a Wizz Air járatán a repülőgép nem megfelelő egyensúlya miatt

by Waterfan

A Wizz Air járatán, felszállás közben irányítási nehézségeket okozó incidens abból eredt, hogy egy gépcsere miatt az utasokat nem megfelelően ültették le.

A Wizz Air eredetileg A320-as géppel repülte volna a London Luton – Prága útvonalat 2020. január 16-án, azonban a 180 utas szállítására alkalmas repülőt aznap egy 230 férőhelyes Airbus A321-es gépre cserélték.

Nem stimmelt a terhelési lap a Wizz Air London Luton – Prága járatán

Wizz Air incidens egyensúly felszállás London Prága
Fotó: Markus Winkler

A gépcseréről szóló tájékoztatást tartalmazó automatikus e-mail műszaki hiba miatt nem érkezett meg a Wizz Air irányítóközpontjából, a Lutoni repülőtér Operatív Kezelési Osztályához (OHD), valamint az Utasszolgáltatási Osztályhoz (PSD) sem. Így az utasokat úgy ültették le, mintha A320-as géppel repülnének és annak súlyeloszlását vették alapul. Ennek megfelelően

157 utas a gép első 3 kabinrészében foglalt helyet, a kabin hátsó része pedig üresen maradt .

~kb. 70 embernek azért már van súlya, pontosabban lett volna, de nem voltak a fedélzeten. A repülőgép emiatt az úgynevezett egyensúlyi limiten kívülre került, ennek következtében pedig a felszállási sebesség elérésekor a vasmadár nem reagált megfelelően az irányításra, így a pilóta bekapcsolta a tolóerő-automatát.

A személyzet a problémára reagálva arra következtetésre jutott, hogy a stabilizátor helytelen beállítása okozta a nehézséget, ám az út során később vették észre, hogy valójában a náluk lévő terhelési lapon helytelenül szerepel az utasok eloszlása, hiszen a valóságban a kabin hátsó részén nem ül senki.

Amikor kiderült, hogy az orrnehéz gép végében nincsenek utasok, a kapitány megadta a megfelelő, új súlyeloszlási adatokat, végül rendben megérkezett Prágába – írja a flightglobal.

Az incidens nyomán a légitársaság jelezte, hogy javítja az információtovábbítási protokollt, valamint további képzéseket fog tartani az utaskísérő személyzet számára a súlyeloszlással kapcsolatos tudnivalókról.

Megérkezés után a kapitány újraszámolta az eredeti, A320-as gépre megadott adatokat az A321-es típusra és a számításai megerősítették, hogy az orrnehéz utaseloszlás okozta, hogy a repülőgép az egyensúlyi limiten kívülre került.

Mi az az egyensúlyi limit?

Angolul center of gravity, magyarul súlypont. A súlypont az a pont, amelyben a repülőgép egyensúlyban van. Na nem olyan pontosan, mint egy hegyére állított ceruza, de a repülőgép biztonságos repülésének biztosítása érdekében

a súlypontnak a repülőgép gyártója által meghatározott határok közé kell esnie.

Ez az oka annak, hogy néhány kisebb – rakományt is szállító – repülőgépen szükség lehet az utasok pontos tömege alapján annak eldöntésére, hogy pontosan ki hova ül, a megfelelő súlyelosztás érdekében.

Alig több mint egy éve a Lufthansa német, nemzeti légitársaság abbahagyta az Airbus A320neo típusú gépek utolsó sorának értékesítését, miután az EASA aggodalmát fejezte ki súlypont problémák miatt.

Mit jelent az incidens a légiközlekedésben?

Megkülönböztetünk 3 eseményt: baleset, incidens és súlyos incidens. Jelen esetben incidens történt, ami definíció szerint így hangzik:

Az incidens a repülőgép üzemeltetésével összefüggő, a balesetektől eltérő esemény, amely befolyásolja vagy befolyásolhatja az üzemeltetés biztonságát.

Ha ez a cikk szerinted is tartalmasabb, mint amiket találsz a témában a neten, akkor támogatásoddal segíthetsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. A lentebbi kis “f” betűre kattintva pedig megoszthatod a cikket.

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó
forrás: flightglobal

Érdekelnek a turizmushoz, utazáshoz kapcsolódó témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben