Wizz Air koronavírus fertőzött norvég személyzet

Öt koronavírus-fertőzött a Wizz Air norvégiai személyzetében – szigoríthatják az előírásokat

by Waterfan

Miután a Wizz Air személyzet 5 tagjának pozitív lett a koronavírus tesztje, a norvég egészségügyi miniszter felül fogja vizsgálni a repülőszemélyzetre vonatkozó karanténszabályokat. A légitársaság szerint a fertőzést még azelőtt felfedezték, hogy az alkalmazottak munkába álltak volna Norvégiában.

A norvég előírásoknak megfelelően mindegyikük el lett különítve, egyikük sem állt szolgálatba egyetlen járaton sem – írta a Dagens Næringsliv csütörtökön, Radó András a Wizz Air vállalati kommunikációs vezetőjének e-mail üzenetére hivatkozva.

A fő szabály jelenleg az, hogy mindenkit, aki vörös országokból vagy területekről érkezik, 10 napig karanténban kell tartani, de a repülőszemélyzet esetében van néhány kivétel. Értékelni fogjuk a repülőgépek személyzetére vonatkozó szabályokat, hogy elég jók-e, vagy szigorítani kell-e” – mondta Bent Høie egészségügyi miniszter az NRK-nak.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy nem ismeri a magyar légitársaságot érintő eset részleteit.

Most van egy hete, hogy a Wizz Air belföldi járatokat kezdett üzemeltetni Norvégiában, ehhez pedig főként Lengyelországból importálja a legénységet a norvégok szerint. A repülőgépek és az alkalmazottak bázisa a norvég főváros, Oslo. Emlékezetes, hogy az éppen csőd felé repülő norvég fapados légitársaság piacára belépő Wizz Air nem aratott nagy sikert a politikai és gazdasági elit körében, ami igazából érthető a várható kimenetelt tekintve, amiről ebben a cikkben írtam, a korona történetnek pedig még nincs vége, az izgalmak alább következnek!

Kontaktkutatás a koronavírus-fertőzőttekkel Norvégiába repülő járatok nyomán

Frode Forland, az Országos Közegészségügyi Intézet igazgatója azt mondta, hogy nincs információjuk arról, hogy az 5 fertőzött dolgozó repült-e norvég belföldi útvonalakon. Az Országos Közegészségügyi Intézet sem Oslo, sem Ullensaker orvosától nem kapott értesítést a Norvégiában belföldön repülő Wizz Air alkalmazottak között kirobbant fertőzéséről. „Tehát nem tudjuk, hogy az 5 fertőzött embert karanténba helyezték-e vagy sem” – mondta.

A légitársaság azt állítja, hogy betartottak minden karanténszabályt, és hogy személyzetük minden tagja 10 napig karanténban volt, mielőtt munkába álltak volna Norvégiában.

Nem volt és nincsen olyan legénységi tag, aki anélkül állt volna munkába, hogy először karantén alá helyezték volna, valamint negatív eredményt nem kapott. A megfertőződött személyek addig nem állnak munkába, amíg a helyi egészségügyi hatóságok hivatalosan egészségesnek nem nyilvánítják őket” – írják Radó András, Wizz Air vállalati kommunikációs vezető e-mailjére hivatkozva.

A Norvég Közegészségügyi Intézet (FHI) most a megtörtént repülésekhez kapcsolódó fertőzéskövetést és kontaktkutatást végzi, hogy megtalálják az esetlegesen fertőzésveszélyt jelentő embereket.

November 1. és 12. között 9 Wizz Air repülőgép fedélzetén volt utasfertőzés, ezek mindegyike nemzetközi járat volt. A 9 járatból 8 Lengyelországból, 1 pedig Litvániából érkezett Norvégiába. Más légitársaságokat is beleszámítva, az utóbbi 3 hétben 45 darab Lengyelországból Norvégiába érkező járaton találtak koronavírus-fertőzöttet.

Norvégia szigoríthatja a karanténszabályokat az eset következtében

Az egészségügyi miniszter most azt mondta, hogy fel fogják mérni, hogy szükség van-e a karanténra vonatkozó rendelkezések betartásának szigorúbb ellenőrzésére, és hogy ki legyen a felelős ezért.

A munkaügyi és szociális miniszter arra is felkérte a Norvég Munkaügyi Felügyeleti Hatóságot, hogy fokozza az ellenőrzést azon munkáltatók esetében, amelyek olyan iparágakban működnek, ahol a fertőzés különös kockázati tényező.

Jó adag politika is van a retorika mögött

Oslo vezetője, Raymond Johansen egyenesen betámadta a Wizz Air-t és úgy fogalmazott, hogy

„Lengyelországból érkező gépeik potenciális fertőző bombák lehetnek”

A Wizz Air norvég helyfoglalása és az új üzlet nagy része Lengyelországból származó pilótákon és légiutas-kísérőkön alapul. Lengyelországban pedig most történetesen sokkal több a koronafertőzés, mint Norvégiában.

Tehát, a lengyel járványügyi helyzetet bizonyos szempontból arra használják fel Norvégiában, hogy az éppen terjeszkedni kezdő Wizz Air működésével szemben fel tudjanak hozni valamit.

Mi a véleményed? Itt hozzászólhatsz.
Csatlakozz csoportunkhoz, ahol szállás véleményekről, utazós témákról és eseményekről is értesülhetsz. Érdekes volt? Oszd meg másokkal is!

Jó utat, sok élményt,
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó,
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben