Wizz Air piacvezető Magyarországon rekord utasszám

Válság: A magyar piacot vezető Wizz Air újabb rekordra készül a tavalyi év után

by Kassay Tamás

A Wizz Air légitársasága sajtóközleményben jelentette be, hogy a 2022-es évben rekordot jelentő utasszámot követően újra rekord évre számít a 2023-as foglalási adatok alapján. A növekvő utasszámra további kapacitásnöveléssel reagált a légitársaság, és a budapesti bázisát 2023 júniusától egy újabb Airbus A321neo modellel 13 gépre bővíti.

Rekord utasszám a Wizz Air járatain 2022-ben

Rekordszámú utast szállított tavaly a Wizz Air, megduplázva ezzel 2021-es teljesítményét. A forgalomnövekedésnek köszönhetően a légitársaság járatainak kihasználtsága decemberben elérte a 84,5 százalékot, ami az előző évhez képest 9,1 százalékos növekedést jelentett. Bár számos gazdasági mutató és elemzői várakozás jelez válságközeli pillanatokat és recessziós veszélyeket, úgy látszik, hogy az utazási kedv egyelőre tovább növekszik.

A Wizz Air piacvezető légitársaság Magyarországon

A folyamatos kapacitásnövekedésnek köszönhetően 2023 nyarára az összes Magyarországról elérhető üléskapacitás 32 százalékát a Wizz Air biztosítja, ezzel továbbra is piacvezető légitársaság hazánkban.

A rekordot jelentő utasszámnak köszönhetően a budapesti bázis is tovább bővül egy újabb Airbus A321neo modell áll szolgálatba, amellyel együtt így már 13 gép 64 útvonalon, 30 országba szállíthatja az utasokat a budapesti Liszt Ferenc Repülőtérről. A Wizz Air továbbra is elkötelezett a hazai növekedés mellett, jól mutatja ezt az is, hogy a légitársaság a versenytársak közül a legtöbb útvonalat kínálja a magyar fővárosból.

„A Wizz Air 2022-ben rekordszámú utast szállított, így a turisztikai iparág, és ezzel együtt a célországok gazdaságai is nyertesei ennek az eredménynek. Mi továbbra is mindent megteszünk azért, hogy minél több ember számára tegyük elérhetővé a megfizethető és környezettudatos repülést, hiszen ez a fajta flexibilitás az, ami mozgásban tudja tartani a gazdaságot”

– mondta Jeckel Evelin, a Wizz Air hálózatfejlesztésért felelős igazgatója.

Budapestről 2023 év elejétől már kizárólag a környezetkímélőbb, alacsonyabb károsanyag kibocsátással, valamint alacsonyabb zajterheléssel üzemelő Airbus A321neo modellek repülnek, de a teljes nemzetközi flotta esetében is eléri az 50 százalékot ez az arány az aktuális pénzügyi év végére. 

„Budapest és Magyarország kiemelten fontos bázis a Wizz Air számára, ezért mint Budapest piacvezető légitársasága már idén év elejére a jóval modernebb és környezetkímélőbb Airbus A321neo modellekre cseréltük a teljes budapesti gépparkot. Ezek a gépek ötvözik a légi közlekedés legújabb technológiáit, miközben jelentős környezetvédelmi előnyöket is kínálnak: a zajterhelés közel 50 százalékkal, az üzemanyag-fogyasztás 20 százalékkal, a nitrogén-oxid-kibocsátás pedig 50 százalékkal kevesebb az előző típushoz képest”

– mondja a fejlesztés kapcsán Jeckel Evelin, a Wizz Air hálózatfejlesztésért felelős igazgatója. 

A Wizz Air flottájának átlagéletkora jelenleg 4,6 év

A légitársaság jelenleg 177 Airbus repülőgépből álló flottája az átlag 4,6 éves repülőgépeknek köszönhetően már most is jóval fiatalabb, mint a nagyjából 10 éves gépparkkal rendelkező versenytársaié. Ennek pedig nem csak az utasok kényelme miatt van jelentősége, a Wizz Air fenntarthatósági stratégiájának is szerves része a flotta megújítása. 

A folyamatos járatbővítések mellett a légitársaság fáradhatatlanul toboroz új kollégákat is Európa-szerte és azon túl is.  Budapesten legközelebb január 28-án, február 2-án és 17-én, Debrecenben pedig február 24-én nyílik lehetőség arra, hogy a leendő kollégák részt vegyenek a Wizz Air nyílt napjain. További információk az alábbi linken.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben